Jasper Blom wint Buma Boy Edgar Prijs 2019!
- Nieuws
- Jasper Blom wint Buma Boy Edgar Prijs 2019!
De Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan saxofonist en componist Jasper Blom. Dit werd bekendgemaakt op het jazz netwerk- en showcase-evenement inJazz in Rotterdam.
Jasper Blom (Geldrop, 1965) geldt als een van de belangrijkste tenor- en sopraansaxofonisten uit de Nederlandse jazzscene en streeft als componist naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek.
Blom studeert in 1991 cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium en gaat voor een half jaar in New York in de leer bij verschillende meesters. Na terugkomst start hij een zoektocht naar vernieuwing door het overschrijden van genre-grenzen. Hij experimenteert, improviseert en componeert. Langzaam maar zeker ontstaat er een speelpraktijk waarbij Blom de ene avond het podium deelt met Benjamin Herman in een hardbop-programma, zich de volgende avond overgeeft aan vrije improvisaties, verderop in de week in funksessies experimenteert met gitaareffecten op zijn sax en tussendoor zich verdiept in Middeleeuwse vocale muziek of in de pianowerken van Claude Débussy.
Jasper Blom is een zeer gewilde sideman in de pop, jazz en geïmproviseerde muziek en heeft met internationale grootheden als Randy Crawford, George Duke, Chet Baker, Lee Konitz en Nat Adderley samengespeeld. Onder de talloze formaties waarin Blom een aandeel heeft, zijn het superseptet KRUPA & The Genes, WonderYears (een bas/sax/drums trio gewijd aan de muziek van Stevie Wonder) en de David Kweksilber Big Band. Regelmatig wordt Blom uitgenodigd door topensembles als het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor studiosessies en concerten.
In 2006 start het Jasper Blom Quartet waarin Blom alle invloeden bijeenbrengt. In een gestaag tempo brengt hij met deze band vanaf 2008 elke twee jaar een nieuwe CD uit met sterk eclectisch en verrassend eigen werk. Dit kwartet speelt op grote podia in binnen- en buitenland. Onlangs verscheen op het Londonse label Whirlwind Recordings POLYPHONY, een live dubbelaar opgenomen in het BIMHUIS, waar het Jasper Blom Quartet wordt versterkt met gastoptredens van de Belgische trompettist Bert Joris en trombonist Nils Wogram.
Naast zijn hoofdvak docentschap aan het Conservatorium van Amsterdam vindt Jasper Blom aansluiting bij de jongere generatie jazzmusici door het organiseren van sessies en het jaarlijkse ROUGH DIAMONDS festival in het BIMHUIS. Ook heeft hij met zijn studenten regelmatig kleinere optredens in cafés. Zo is een lesfilosofie ontstaan waarbij Blom zijn leerlingen niet alleen binnen de muren van het Conservatorium ontmoet, maar steeds vaker ook daarbuiten. Jasper Blom zoekt de vervulling van zijn muzikantschap door niet alleen als experimenterend jazzmusicus maar ook als leraar en organisator een onorthodoxe rol te spelen in de jazzgemeenschap.
Uit het juryrapport:
“Jasper Blom kan gezien worden als een filosofische realist, een denker én doener. Hij is zich bewust van zijn kracht als instrumentalist maar ook van zijn plek in de wereld.”
“Hij doet niets uit effectbejag en gaat al dertig jaar lang heel integer zijn eigen gang in diverse stromingen binnen het jazzidioom. Zijn toon wordt nooit echt ruig maar is altijd spannend en enerverend, als een warme wervelwind waarvan je niet weet wat het gaat opwoelen.”
“Sinds lange tijd manifesteert Jasper Blom zijn creatieve kern met zijn uitmuntende kwartet, dat hem op intense wijze verbindt met jazzhelden Jesse van Ruller, Frans van der Hoeven en Martijn Vink.”
“Met het Jasper Blom Quartet produceerde hij in het afgelopen decennium cd’s met bijzondere, ingenieuze composities binnen een breed stijlscala van pop, funk en free jazz tot soundscapes en middeleeuwse polyfonie. Altijd stevig geworteld in technisch solide spel en een structuur waarin op het hoogste niveau geïmproviseerd en samengespeeld kan worden.”
“Hij haalt het allerbeste uit zijn medemuzikanten, zowel in de studio als op de vele podia, binnen en buiten Nederland.”
“Sinds vele jaren, en met niet aflatende bezieling, deelt Jasper Blom zijn zin voor het grote muzikale avontuur, de diversiteit, humor, connectie, improvisatie en zijn omvangrijke, diepgaande oeuvre met ons, de luisteraars.”
Jury van de Buma Boy Edgar Prijs 2019:
Linda Bloemhard, voorzitter (Hoofd Jazz, Codarts)
Marieke Meischke, secretaris (Festivalproducent/programmeur en docent ArtEZ)
Melchior Huurdeman (Redacteur VPRO Vrije Geluiden TV)
Perry Lehmann (Zakelijk leider Projazz)
Bartho van Straaten (Programmeur Paradox)
Prijs & Historie
De Buma Boy Edgar Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied, waarmee hij of zij een waardevolle bijdrage levert, of heeft geleverd, aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene. Onderdeel van de prijs is een door winnaar Jasper Blom zelf samen te stellen concertavond op 4 december 2019 in het BIMHUIS. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een bronzen sculptuur van Jan Wolkers, worden overhandigd.
De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgar Prijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgar Prijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgar Prijs. Recente winnaars zijn Jasper van ’t Hof (2018), Martin Fondse (2017), Wilbert de Joode (2016), Tineke Postma (2015) en Jeroen van Vliet (2014).
De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgar Prijs in samenwerking met het BIMHUIS. Kaartverkoop voor de feestelijke concertavond op 4 december 2019 loopt via het BIMHUIS en gaat van start op 1 juli 2019.
De Buma Boy Edgar Prijs 2019 wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur (hoofdsponsor), Sena Performers, het BIMHUIS, North Sea Jazz en mediapartner VPRO.
Informatie over de prijs, het juryrapport, de biografie en fotomateriaal van Jasper Blom is te vinden op www.bumaboyedgarprijs.nl.