Soul & Jazz Tijdlijn: Tot 1940
- Nieuws
- Soul & Jazz Tijdlijn: Tot 1940
Van Traditionals naar Jazz
Tijdens de Zwarte Lijst pakken we nog één keer uit met de mooiste zwarte muziek, door jou geselecteerd. En daar doen we hier online nog een schepje bovenop, met een serie over de ontwikkeling van soul, jazz en aanverwante muziek door de jaren heen. We kijken per decennium naar de totstandkoming en veranderingen van de muziekgenres die wij bij NPO Radio 6 omarmen.
|
De 40's >>De 50's >>De 60's >>De 70's >>De 80's >>De 90's >>De 00's >> |
Te beginnen met de jaren tot aan 1940.
In het begin vorige eeuw ontstaan er op de pleinen en (met name) in de straten van New Orleans nieuwe muziekstromingen. Traditionele (West-)Afrikaanse muziek wordt na de afschaffing van de slavernij steeds openlijker gespeeld en mondt uit in wat wij tegenwoordig de blues noemen. Wanneer het vervolgens met klassieke muziek vermengt, die door de blanke Europeanen is meegenomen, beginnen we de eerste klanken van ragtime te herkennen. Dankzij de culturele diversiteit in New Orleans, groeit dit uit tot het grote aantal muzikale stijlen waarvoor we de stad en 'The South' nu nog altijd dankbaar zijn.
Lees ook:
Vera Halls Track of the Day
De blues krijgt meer vaart en vrijheid mee. Wanneer hier de dansbaarheid van de ragtime aan toe wordt gevoegd is de jazz geboren. Binnen no-time is het nieuwe genre the talk of the town en ontstaan er overal bands, orkesten en brass-ensembles die met de muziek aan de wandel gaan. Vaak letterlijk. En de één nog kundiger en vrijer dan de ander. Jazz moet namelijk beleefd worden en niet aan regels gebonden worden. Dat biedt de ruimte aan solisten, om hun kunsten te vertonen. En hier komen de meest bekende namen uit de blues en jazz al tevoorschijn. Louis Armstrong, Duke Ellington, Robert Johnson, Ella Fitzgerald, enfin, zie de lijst hieronder.
1922: Kid Ory - Ory's Creole Trombone
1928: Leroy Carr - How Long, How Long Blues
1929: Louis Armstrong - St. Louis Blues
1939: Count Basie & His Orchestra - Oh, Lady Be Good