NPO Soul & Jazz

Soul & Jazz Tijdlijn: de 80's

  1. Nieuwschevron right
  2. Soul & Jazz Tijdlijn: de 80's

Michael Jackson, Smoothjazz, Hiphop en Chaka Khan als onderdeel van een jazzlegioen. De synthesizer en drumcomputer staan centraal, in de popmuziek is geen stadion te groot en in de modewereld zijn schoudervullingen de bom. Vandaag in de Soul & Jazz Tijdlijn: de 80's.

Tijdens de Zwarte Lijst pakken we nog één keer uit met de mooiste zwarte muziek, door jou geselecteerd. En daar doen we hier online nog een schepje bovenop, met een serie over de ontwikkeling van soul, jazz en aanverwante muziek door de jaren heen. We kijken per decennium naar de totstandkoming en veranderingen van de muziekgenres die wij bij NPO Radio 6 omarmen.

<< Tot 1940

<< De 40's

<< De 50's

<< De 60's

<< De 70's

De 90's >>

De 00's >>

De jaren '80

In de popmuziek is er geen stadion te groot in de jaren '80, net als er in modeland geen schoudervulling te hoog is. De jaren '80 is een vreemd decennium. Niet alleen qua mode en haardracht, maar ook qua muziek. Aan de ene kant is er een voortzetting van stijlen die al bestaan, aan de andere kant ontstaan er nieuwe stijlen. Punk, New Wave, Poprock, Ska, maar ook Hiphop, Soul, Acid jazz en Smoothjazz. En desondanks staan dit decennium de synthesizer en drumcomputer centraal.

The King of Pop

In 1979 brengt Michael het album 'Off the Wall' uit. Hoewel Jackson dan pas 21 is, heeft hij veel creatieve zelfstandigheid afgedwongen bij het maken van dit album. Dit was ook het eerste album dat Quincy Jones zou produceren voor Jackson en dat bleek een gouden samenwerking te zijn. Het album leverde een aantal grote hits af, maar dit zou in het niet vallen bij zijn volgende album.

In 1982 komt Jackson met de opvolger 'Thriller', welke hij ook maakt samen met Quincy Jones. 'Thriller' is een van de eerste albums waarbij video’s worden gemaakt om de singles en het album te promoten. Voor de titeltrack Thriller maakt hij dan ook een heuse shortfilm en dat wordt prompt de bestverkochte en meest legendarische muziekvideo ooit. In 1984 ontvangt Michael Jackson maar liefst 8 Grammy Awards, waaronder 7 voor het album 'Thriller' en het wordt uiteindelijk ook het best verkochte album aller tijden.

Lees ook:
>> Hoe Michael Jackson de King of Pop werd in de 80's
>> 6 Manieren om Michael Jackson levend te houden
>> Track of the Day: Michael Jackson - Billy Jean
>> Track of the Day: Michael Jackson - P.Y.T
>> Track of the Day: Micael Jackson - Thriller

Hiphop

In de jaren '70 wordt er al geëxperimenteerd met Hiphop (bijvoorbeeld door Gill Scott-Heron), maar in de jaren '80 zal dit genre een meer volwassen status verwerven.

In 1978 wordt het eerste hiphoplabel opgezet, genaamd Sugar Hill Records. Het probleem waar het label mee kreeg te maken was dat Sugar Hill ook het enige hiphoplabel was en in het begin dus geen duidelijke strategie en doelgroep had. Alles was nog erg vaag, dus moest door het drietal oprichters worden afgetast hoe de marktwerking was voor dit genre. De sound van het label was gebaseerd op vroege disco, waarbij met live-instrumenten werd gespeeld. The Sugarhill Gang, met de kraker 'Rapper's Delight', was het uithangbord van het label, dat uiteindelijk slechts 8 jaar zou bestaan.

Midden jaren '80 wordt er een nieuwe platenmaatschappij opgericht die zich volledig richt op Hiphop: Def Jam Recordings. Ze tekenen de 'witte' Beasty Boys die de wereld wakker schudden met hun raps. Op het label brengen ze 2 EPs uit, voordat ze hun eerste volledige album opnemen. 'Licensed To III' is de debuutplaat van de hiphophelden uit 1986 en haalt de top van de Billboard Charts. Het is het eerste rapalbum dat bovenaan deze charts verschijnt. Singles als 'Brass Monkey' (dat de gouden status haalt) en '(You Gotta) Fight for Your Right (To Party!)' zijn de succesvolste van maar liefst 8 singles die van dit album af komen. Maar ook artiesten als Public Enemy, RUN DMC en De la Soul brengen de Hiphop in de jaren '80 naar hoger niveau.

Lees ook:
>> De 25 meest gebruikte hiphop beats
>> Hoe Hammer het stokje van de 80's naar de 90's overdroeg
>> Het Afrocentrisme van de Native Tongues
>> De 'smooth' revolutie van De La Soul

SmoothJazz

Smooth jazz ontstaat in de jaren '70 als gevolg van het evolueren van jazzfusion (waar we het gisteren al over hadden). Het genre bevat invloeden uit diverse andere genres, waaronder R&B, funk, rock en pop. In tegenstelling tot het geluid van jazz fusion, heeft smooth jazz wel een herkenbaar geluid. Vaak worden er relatief rustigere nummers geschreven. Op de achtergrond hoor je veelal geprogrammeerde ritmes, synths en samples. Wat er bovenuit steekt, is een instrument dat een herkenbare melodie speelt. Binnen dit genre voornamelijk saxofoon, maar gitaar is ook een veelgebruikt solo-instrument.

Lees ook:
>> Sade op Montreux Jazz Festival in 1984
>> De smooth jazz van Kenny G, Sade, Al Jarreau

Echoes Of An Era

Wat tenslotte niet onvermeld mag blijven in dit korte overzicht is het jazzalbum 'Echoes of an Era'. Het is begin jaren '80 wanneer een onverwachte samenwerking tot stand komt. Jazzgrootheden als Joe Henderson op sax, Freddie Hubbard op trompet, Chick Corea op piano, Stanley Clarke op bass en Lenny White op drums ondersteunen de zang van Chaka Khan. Een supergroep van zes kanonnen dus, die samen de grootste jazzklassiekers uit hun mouw schudden. Het is niet alleen een eerbetoon aan de grondleggers van jazz, maar ook een gehele nieuwe herinterpretatie van deze klassiekers.

Lees ook:
>> Chaka Khan als onderdeel van een jazzlegioen
>> Chaka Khan wint Icon Award!

Lees tot slot ook:
>> Terence Trent Wie?
>> SKA: Reggae avant la lettre
>> Docu van de dag: 'Prince, The Glory Years'

Spotify Playlist