NPO Soul & Jazz

Track of the Day: Rose Royce - Love Don't Live Here Anymore (#556)

  1. Nieuwschevron right
  2. Track of the Day: Rose Royce - Love Don't Live Here Anymore (#556)

"Love don't live here anymore. Just emptiness and memories of what we had before."

Muziek uit of gemaakt met behulp van een computer is tegenwoordig zo gewoon als water uit de kraan, maar back in the days van soulbroeken en afro's was dit allesbehalve normaal. Het gebruik van een drumcomputer in onze Track of the Day was dan ook opvallend te noemen.

Rose Royce - Love Don't Live Here Anymore

Whitfield & Buckmaster

Producer Norman Whitfield (voormalig werknemer van Motown) had altijd al eens willen samenwerken met de Britse componist en arrangeur Paul Buckmaster. Hij was dan ook meteen enthousiast toen Buckmaster hèm belde in 1978 en vroeg om samen te werken. Ze besloten om tekstschrijver Miles Gregory in te huren voor een lied voor Rose Royce, de band die bij Whitfield onder contract stond.

Gebaseerd op eigen ervaringen

Gregory was op dat moment verre van fit. Beter omschreven: hij was lichamelijk een wrak, zat verplicht aan de medicatie vanwege overmatig drank- en drugsgebruik en zijn vrouw had hem verlaten. Desondanks ging hij aan de slag en schreef 'Love Don't Live Here Anymore', gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Het verhaal gaat zelfs dat zijn vrouw, toen ze hem verliet, de titel met rode lipstick op de muur van de slaapkamer had geschreven.

Drumcomputer

Rose Royce had in de eerdere single 'Do Your Dance' ook al gebruik gemaakt van een drumcomputer, maar in 'Love Don't Live Here Anymore' staat het instrument meer op de voorgrond. Het één van de eerste songs waarop de reverbfunctie van de drumcomputer veelvuldig gebruikt wordt wat resulteert in een plaat met een bijzonder eigen geluid.

Succes

Ondanks dat de plaat opvalt zorgt dit niet voor het grote succes wat we er achteraf aan toeschrijven. In thuisland Amerika kwam het niet verder dan nr. 32 in de Billboard Hot 100. In de UK was het wel een succes en kwam het op nr. 2 terecht. In de rest van Europa haalde het zelfs de hitlijsten niet, met Nederland als prettige uitzondering: het kwam tot nr. 11 in de Nationale Hitparade (de voorloper van de Mega Top 50).

Covers

Uiteraard werd ook deze song gecovered. In 1979 was er een instrumentele cover van het Engelse jazz-funk duo Morrissey–Mullen, in 1985 waren er zelfs twee covers: van de Engelsman Jimmy Nail en de Australische band I'm Talking. In 1990 bracht het Britse Double Trouble een danceversie uit, een reggea versie kwam er in 1997 van de hand van dancehal artiest Bounty Killer en de Zweedse Robyn (van oa de hitsingle 'Show Me Love'). In 1995 plaatste Faith Evans het als duet met Mary J. Blige op haar album Faith.

Maar de bekendste cover is die van Madonna uit 1984. Het stond op haar tweede album Like a Virgin, waarmee ze definitief de supersterrenstatus verwierf. In 1996 bracht ze het als single uit.

Tijdens de Zwarte Lijst introduceerden we een nieuw item: Track of the Day, waarbij we het verhaal achter een ZL-plaat vertelden. Dit was zo leuk om te maken en de reacties waren zo positief, dat we hebben besloten de rubriek te continueren. De plaat in kwestie wordt de hele week door onze Rudy gedraaid, doordeweeks bij Zet 'm Op Rudy en in het weekend bij The Real Mackay. Crossmediaal opzeker!