NPO Soul & Jazz

Ruud Jacobs (81) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Ruud Jacobs (81) overleden

Contrabassist en muziekproducent Ruud Jacobs is op 81-jarige leeftijd overleden. De jazzmuzikant leed de afgelopen twee jaar aan kanker. Dat maakt zijn familie donderdag bekend.

Ruud Jacobs is naast zijn werk als contrabassist ook bekend als producent van de filmmuziek bij Turks Fruit,Soldaat van Oranje en Baantjer. Hij werkte daarvoor samen met Rogier van Otterloo en Toots Thielemans.

Als muzikant werd Jacobs bekend met het muziektrio dat hij samen met zijn broer Pim en drummer Cees See vormde. Het Trio Pim Jacobs werd begin jaren vijftig opgericht en had later, toen See was vervangen voor gitarist Wim Overgaauw, grote internationale successen met de Nederlandse jazzzangeres Rita Reys.

Vanaf de jaren zeventig hield Jacobs zich tevens bezig met het produceren van muziek, eerst voor platenmaatschappij CBS, later voor Phonogram en Universal. Naast Reys, die getrouwd was met broer Pim, werkte hij samen met namen als Jaap van Zweden, Gerard Cox en André Rieu.

'Bevlogen, ultiem swingende, veelzijdig musicus'

Na de dood van zijn broer in 1996 stond Jacobs een aantal jaar niet meer op het podium, maar dat veranderde in 2000. Hij trad weer veelvuldig op, onder anderen met schoonzus Reys, pianist Peter Beets en gitarist Martijn van Iterson. Zo stonden ze op het North Sea Jazz Festival en traden ze in 2007 op in een uitverkocht Carré.

De laatste productie van Jacobs kwam in 2016. Hij maakte toen het album The Good Life, samen met zijn zoon Roeland en de Duitse trompettist en vocalist Till Brönner.

"De muziekwereld verliest in hem een groots, bevlogen, ultiem swingende, en veelzijdig musicus", laat een woordvoerder namens de familie weten. "Ruud zag met vreugde terug op de vele hoogtepunten in zijn meer dan zes decennia omspannende carrière als jazzbassist en producent."

"De waardering die hem wereldwijd ten deel viel van vele collega-musici, de samenwerking met hen, en de mooie vriendschappen die daaruit voortkwamen, vervulden hem met dankbaarheid. In het bijzonder noemen we hier zijn broer Pim Jacobs (1934-1996), met wie hij gedurende veertig jaar het podium deelde."

JAZZPORTRET RUUD JACOBS

Het Nederlands Jazz Archief maakte een schitterend portret van Ruud Jacobs: