NPO Soul & Jazz

Maak kennis met Benjamin's Bughouse

  1. Nieuwschevron right
  2. Maak kennis met Benjamin's Bughouse

In de aanloop naar Eurosonic Noorderslag laten we je graag kennis maken met de artiesten die op zaterdag 19 januari op ons Soul & Jazz-podium in de Oosterpoort zullen spelen. De komende dagen lees je alle ins en outs over Valvetronic Brassband, Niels Broos & Jamie Peet, Dawn Brothers, Jay-Way en Benjamin Herman's Bughouse op onze website.

Benjamin Herman is een van de bekendste en populairste Nederlandse jazzmuzikanten. Met zijn werkdrift en veelzijdigheid is hij een verbindende factor in de muziekscene. Zijn energieke spel en zijn stevige geluid vormen een inspiratiebron voor generaties jonge saxofonisten.

Hermans spel is geworteld in de bebop van Charlie Parker, Art Pepper en Jackie McLean, maar bevat tevens elementen die refereren aan freejazz en rock 'n' roll. Dat de scheidslijnen tussen traditionele en vrije jazz, kunst en entertainment, en jonge en oudere musici het afgelopen decennium in Nederland zijn vervaagd, is mede te danken aan de voortrekkersrol van Benjamin Herman. Hij brengt als co-oprichter van New Cool Collective jazz terug naar het actuele nachtleven, speelt als gastmuzikant bebop-licks bij bekende pop-acts, stelt bands samen waarin de alternatieve impro-generatie en de bop-scene elkaar ontmoeten en stelt oude helden, onder wie Jules Deelder, Remco Campert, Misha Mengelberg en de Britse pianist Stan Tracey, voor aan een jong publiek.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

In 2018 vierde Benjamin Herman zijn 50e verjaardag. Een feit dat hij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij kon laten gaan. Afgelopen jaar bracht hij maar liefst 3 albums uit, elk met een geheel eigen karakter.

Project S
Project S is Benjamin Herman's eerbetoon aan de Citroën SM. Speciaal geschreven voor een documentaire. De verbazingwekkende auto werd ontworpen door Citroën en uitgerust met een Maserati-motor (Johan Cruyff bezat er eentje in zijn jonge jaren). De muziek, inclusief strijkers, is een combinatie van het Franse wonderkind Serge Gainsbourg en de onbetwiste koning van de lounge, de Italiaanse saxofonist Fausto Papetti, twee van Hermans latere helden.

Bughouse
Ook nam Herman een album op met zijn nieuwe band Bughouse. Punkjazz geïnspireerd op Hermans eerste helden uit de jaren '80: Xero Slingsby, John Lurie en James Chance. Het album bevat 23 nummers, met Reinier Baas op gitaar, bassist Peter Peskens en drummer Olav van den Berg. Heerlijk rauw en geheel in de punktraditie komen de nummers gemiddeld niet boven de 3 minuten uit.

Trio+
Het derde album komt van Benjamin Herman's Trio waaraan enkele jonge jazzmuzikanten werden toegevoegd die de saxofonist in de afgelopen twaalf jaar leerde kennen tijdens sessies in De Kring in Amsterdam.

Het Benjamin Herman Trio is het langst lopende bandje van Benjamin Herman. Oudgediende Ernst Glerum heeft plaats gemaakt voor contrabastalent Thomas Pol, maar soulmate op slagwerk: Joost Patočka is gebleven.​

New Cool Collective 25 jaar
Naast zijn eigen verjaardag was er nog een andere reden tot feest in 2018. New Cool Collective, met Benjamin Herman als bezielend middelpunt, viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Na een uitgebreide clubtour, een reeks bigband-shows en een speciale vinyl-uitgave, sloot New Cool Collective op 28 december het jubileumjaar af met een grootste show in de Melkweg in Amsterdam. De Big Band-blazers kwamen mee, plus een aantal speciale gasten: The Kik frontman Dave von Raven, discjockey Krypski, zangeres Fay Lovsky en Mark Reilly van de band Matt Bianco.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ESNS 2019 TIPS OP SPOTIFY:

De keuze is reuze op Eurosonic Noorderslag. Grote kans dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Daar helpen we je natuurlijk graag bij met een lijstje muziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.