George Harrison
- Artiesten
- George Harrison
Harrison werkt vanaf 1958 samen met Lennon en Paul McCartney in The Quarrymen. De band krijgt op 10 augustus 1960 een nieuwe naam; The Beatles. In korte tijd hebben John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best (18 augustus 1962 vervangen door Ringo Starr) de wereld aan hun voeten liggen.
Het muzikale brein
Hoewel Lennon en McCartney samen als het muzikale brein van The Beatles worden gezien, heeft Harrison wel degelijk zijn stempel op de muziek gedrukt. Grote hits als 'While My Guitar Gently Weeps', 'Something' en 'I Need You' komen van zijn hand. Bovendien introduceert hij eind jaren zestig Indiase invloeden en de sitar in verscheidene nummers ('Within You, Without You', 'Blue Jay Way' en 'The Inner Light').
Sterrenstatus
In de periode tot 10 april 1970, scoren de vier vele hits. Maar vooral Harrison ziet de nadelen van het succes. Van de bandleden is hij degene die de meeste moeite heeft met de plotselinge sterrenstatus. "Ik heb er nooit om gevraagd beroemd te worden. Ik wilde alleen succesvol zijn'', is zijn standpunt.
Moord Lennon
Na de moord op John Lennon in 1980, verschijnt Harrison nog zelden in het openbaar en geeft hij slechts sporadisch interviews. Pas elf jaar later geeft hij weer een reeks concerten. Na het scheiden van The Beatles bracht Harrison nog talloze soloalbums uit. All Things Must Pass is het meest succesvolle ervan. Kenners vermoeden dat George op dit album muziek maakt, wat hij in het Beatleskeurslijf niet kwijt kon.
Bioscoophit
Met zijn bedrijf Handmade Films financiert hij onder meer de bioscoophit Life of Brian, van het Monty Python-team, Time Bandits en Shanghai Surprise met Madonna. Tegelijkertijd verdiepte hij zich in het tuinieren, aan de beoefenaars ervan droeg hij in 1980 zijn autobiografie I, me, mine op. Ook is hij even onderdeel van de Traveling Wilburys.
Anthology
In 1995 komt het moment waar velen op hadden gewacht; de reünie van The Beatles, met onder meer als resultaat de Anthology reeks. Het is overigens een project waar Harrison niet van harte aan meedoet. Hij had er ook een hekel aan in interviews te praten over zijn tijd in een van de meest succesvolle groepen ooit.
Neergestoken
In december 1999 worden Harrison en zijn vrouw Olivia door een insluiper neergestoken in hun huis in Friar Park in Henley-on-Thames. De muzikant wordt vier keer in de borst gestoken maar overleefde de aanval, zijn vrouw raakt licht gewond aan haar hoofd. De dader, de toen 33-jarige werkloze Michael Abram, blijkt een Beatles-hater uit Liverpool, die geestelijk in de war was.
Kanker
George Harrison vertrekt uit de spotlights om een teruggetrokken leven te leiden. Hij lijdt inmiddels aan de ziekte kanker en brengt veel tijd in zijn huis door. De ziekte leidt uiteindelijk op 29 november 2001 tot zijn dood. In 2002 wordt het inmiddels legendarische 'Concert For George' gehouden, door zijn collega's en vrienden. Ondanks zijn afkeer van de bijverschijnselen van The Beatles, beseft Harrison de invloed van hun muziek. "The Beatles hebben eeuwigheidswaarde'', vond Harrison. Dat was niet bepaald zijn mening over sommige hedendaagse hitmakers.
Spice Girls
Zo haalde hij in een interview in een Franse krant hard uit naar de Spice Girls: "Het mooie is dat je naar ze kunt kijken met het geluid uit. Ook bij groepen als U2 geldt: Het enige dat nog belangrijk is, is geld verdienen. Het heeft niets te maken met talent. Zullen we ons de Spice Girls en U2 over dertig jaar nog herinneren? Ik betwijfel het.''