Wouter van der Goes en Attje Kuiken leggen uit hoe de Tweede Kamer werkt
- Nieuws
- Wouter van der Goes en Attje Kuiken leggen uit hoe de Tweede Kamer werkt
Deze drie dagen waarin we mogen stemmen, geven ze bij Wout2day elke dag een Kamercollege. Hierin beantwoordt Wouter al jullie vragen over de Tweede Kamer, de verkiezingen en hoe er gestemd gaat worden. Laat ze dus vooral via de NPO Radio 2 app weten met welke vraag jij nog zit.
In de eerste uitzending sprak Wouter met Attje Kuiken, Tweede Kamerlid van de PvdA. Samen met Attje bespreekt Wouter de vragen van de luisteraars.
Wat is het verschil tussen een kabinet en een regering?
"De regering bestaat uit de koning en alle ministers. Het kabinet bestaat uit alle ministers en alle staatssecretarissen."
Hoe werkt het stemmen in de Tweede Kamer?
"Elk jaar wordt er weer opnieuw gevraagd om een digitale stemming, maar dat blijkt elke keer weer te ingewikkeld of te duur om te realiseren. Wij steken dus nog heel ouderwets onze hand op als we het eens zijn met een voorstel. Meestal stem je per partij, maar er zijn ook uitzonderingen en dan stem je hoofdelijk. Bij een hoofdelijke stemming moeten alle Kamerleden per persoon hun stem uitbrengen."
Fracties worden groter en kleiner, dus verhuis je dan ook de hele tijd?
"Je kan verhuizen binnen verschillende verdiepingen. Als je wat groter wordt, krijg je wat meer verdiepingen en als je wat kleiner wordt, krijg je wat minder verdiepingen. Ook de stoelen in de zaal verschuiven dan. De grote fracties krijgen een stoeltje vooraan en de kleinere fracties krijgen een stoeltje achteraan. Het is dus letterlijke en figuurlijk een stoelendans."
Hoe kunnen partijen allemaal dingen beloven waarvan je vooraf eigenlijk weet dat het niet waar is?
"Verkiezingen gaan over jouw wensen voor de toekomst van ons land. Hoe meer stemmen je haalt hoe reëler het wordt om die wensen en plannen te realiseren. Uiteraard moet je vervolgens onderhandelen met andere partijen. Als er meer partijen zijn die het niet met jouw plannen eens zijn, dan wordt het lastiger om deze plannen door te zetten."
Waarom gaan debatten via de voorzitter?
"Dit doen wij, omdat wij graag een ordentelijk debat willen voeren. Je wil voorkomen dat partijen zich alleen maar in de haren vliegen en door elkaar heen praten. Je wilt ook niet dat het te persoonlijk wordt of dat je elkaar voor van alles en nog wat uit gaat maken. Dan helpt zo'n voorzitter heel erg om de orde in de zaal te behouden."
Hoe praten kamerleden onderling met elkaar over het feit dat iedereen op zijn telefoon zit te kijken terwijl een ander het woord voert?
"Het is natuurlijk niet netjes, als iemand aan het woord is, dat je diegene dan niet aankijkt, maar je telefoon is ook je lifeline. Alles komt erop binnen, ook last minute informatie en wat er buiten de kamer gebeurt. Onze mobile telefoon is dus echt een stuk werkgereedschap, maar we moeten er inderdaad meer op gaan letten dat we ook nog naar de ander luisteren en kijken."
Luister hieronder het fragment terug:
Video niet beschikbaar