NPO Radio 2 Top 2000

In Adagio For Strings verpakt Tiësto rouw in een trance-jasje

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. In Adagio For Strings verpakt Tiësto rouw in een trance-jasje

Tiësto brengt in 2005 zijn versie van Adagio For Strings uit: een klassiek stuk dat origineel veelal op uitvaarten wordt gespeeld, maar door Tiësto’s versie ook duizenden festivalgangers aan het springen krijgt.

Het is 2003: The Black Eyed Peas breken internationaal door, Elton John gaat in zee met Blue en Ch!pz brengt hun eerste hit uit. Ook Tijs Verwest, beter bekend als Tiësto, heeft al flink naam voor zichzelf gemaakt en wordt dat jaar voor de tweede keer tot 'beste dj ter wereld' gekroond.

Een vol Gelredome

Op 10 mei 2003 krijgt hij het als eerste dj ter wereld voor elkaar een stadionconcert te doen. Hij verwelkomt zo’n 25.000 mensen voor een set die zo’n 8 uur duurt. Deze set is ook het moment dat hij voor het eerst Adagio For Strings live ten gehore brengt: een remix van een klassieke compositie van Samuel Barber. Hij opent zijn set zelfs met het nummer. Een jaar later staat het nummer op zijn album Tiësto In Concert 2, en weer een jaar later, in 2005, wordt hij officieel uitgebracht als single op Just Be. 21 jaar later draait hij het nummer nog steeds graag, maar tegenwoordig meestal als climax op het einde van zijn set. Het nummer wordt in 2013 door Mixmag-lezers verkozen tot het op-een-na beste dance-nummer aller tijden, nipt verslagen door Daft Punks One More Time.

Check hieronder de set waarin hij Adagio For Strings voor het eerst draaide:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rouw

Maar de euforie die Tiësto's versie opwekt, is ver te zoeken bij het origineel. Adagio For Strings wordt gecomponeerd door Amerikaanse componist Samuel Barber in 1936, een bewogen tijd waarin de VS uit de crisis overeind krabbelt en de spanningen in Europa oplopen. Het stuk is gemaakt voor een strijkkwartet en wordt in 1938 voor het eerst uitgezonden in een radio-uitzending vanaf het Rockefeller Center in New York. Het nummer wordt gespeeld op de begrafenissen van Franklin Delano Roosevelt en Albert Einstein, en het wordt op verzoek van Jackie Kennedy uitgezonden op de radio ter nagedachtenis aan haar overleden man John F. Kennedy. Ook wordt het nummer gespeeld vlak na de aanslagen op 11 september 2001. Het is voor veel Amerikanen, maar ook zeker wereldwijd, een nummer dat met rouw geassocieerd wordt.

Bekijk- en luister hieronder de versie van Adagio For Strings ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 9/11:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trance-jasje

De compositie is door de jaren heen talloze keren onder handen genomen en in een ander vormpje gegoten. In 1995 brengt dj William Orbit Pieces In A Modern Style uit, een album gevuld met klassieke werken in een trance-jasje. Hierop staat ook Barber’s Adagio For Strings: Orbits bewerking van het klassieke stuk. Deze versie wordt vervolgens weer geremixt door Nederlandse dj Ferry Corsten in 1999.

Tiësto in de NPO Radio 2 Top 2000

Tiësto staat in 2023 met 3 noteringen in de lijst der lijsten. Zijn hoogste notering is Traffic op 1176. Adagio For Strings staat op 1521.

Ster advertentie
Ster advertentie