NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter 10cc's I'm Not In Love: een anti-liefdeslied of het tegenovergestelde?

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter 10cc's I'm Not In Love: een anti-liefdeslied of het tegenovergestelde?

Hoe zeg je 'ik houd van jou' als de woorden zelf – door veelvuldig gebruik – hun werkelijke waarde (dreigen te) verliezen? 10cc's Eric Stewart doet de ultieme poging met I’m Not In Love.

Als Eric Stewart pas 18 jaar oud is, ontmoet hij de 16-jarige Gloria op het gemeentehuis van Halifax. De muzikant is nog jong, maar herkent de ware liefde meteen en stapt 3 jaar later met haar in het huwelijksbootje.

Ik houd van je

Waar menig muzikant een lange relatie niet beschoren is, lijken de twee jarenlang heel gelukkig met elkaar. Maar na 9 jaar huwelijk, de geboorte van een dochter en een succesvolle start van 10cc – die ervoor zorgt dat de artiest vaak op tour moet - merkt Gloria op dat haar man zijn liefde minder vaak uit dan voorheen. "Gloria zei tegen mij: 'Je zegt niet meer zo vaak 'Ik houd van je''", vertelt Stewart tegen The Guardian in 2018. "Ik vertelde haar dat, als ik het heel vaak zou zeggen, het gladjes zou gaan klinken. Ik begon me af te vragen hoe ik het kon zeggen zonder die woorden te gebruiken. Dus I’m Not In Love werd een retorisch gesprek met mezelf. En vervolgens een lied."

Stewart schrijft de lyrics binnen een paar dagen. Daarin beschrijft hij, zonder de woorden 'ik houd van jou' te gebruiken, precies hoe veel hij van zijn vrouw houdt, hoe wanhopig hij naar haar verlangt als hij weg is en hoe hij regelmatig naar haar foto staart. "I keep your picture upon the wall. It hides a nasty stain that's lying there/Ik hang je foto aan de muur. Het verbergt een vervelende vlek die daar zit", schrijft hij over Gloria’s foto op zijn slaapkamermuur in het huis van zijn ouders.

'Dat kun je niet zeggen'

Maar niet iedereen herkent I’m Not In Love direct als een episch liefdeslied. "Toen ik het nummer naar de band bracht, zeiden ze: 'I’m Not In Love? Wat is dat verdomme? Dat kun je niet zeggen!'" Maar bassist Graham Gouldman ziet potentie en stemt in om aan het nummer te sleutelen. In eerste instantie kiezen Gouldman en Stewart voor een bossanova-stijl, een Latin-getint nummer in lijn met The Girl From Ipanema.

"Ik had de openingsakkoorden en vanaf daar ging het groeien", vertelt Gouldman tijdens een interview met Songfacts. "Eric en ik hadden altijd een liefdeslied vermeden, maar ik was er altijd van overtuigd dat we een geweldig lied konden maken." Het is Stewart die op de proppen komt met de songtitel. "Het was de perfecte titel van een anti-liefdeslied. Maar de vraag is natuurlijk: is het wel een anti-liefdeslied? Is het: ik ben niet verliefd, of: ben ik verliefd?"

De twee mannen zien het nummer helemaal zitten, maar het is drummer Kevin Godley die deze eerste versie van I’m Not In Love maar niks vindt en het plan een halt toeroept. "We stonden op het punt het weg te gooien en de tape schoon te vegen", vertelt Stewart tegen The Guardian. "Toen ik door de studio liep, hoorde ik de secretaresse het zingen en de glazenwasser het fluiten."

Een muur van stemmen

"Kevin stelde voor om het nog een keer te doen, maar dan met een hele reeks stemmen. Ik dacht dat dat betekende dat ik een koor moest inhuren. Maar Lol Creme, onze toetsenist, zei dat we het konden doen met behulp van tapeloops." Een uiterst toegewijde Stewart besteedt de volgende 3 weken aan het opnemen van Gouldman, Godley en Creme die "ahhh" zingen om zo een muur van stemmen te creëren.

Naast de loop van stemmen, heeft het nummer aanvankelijk ook een middenstuk dat luidt: "Don’t feel let down. Don’t get hung up. We do what we can, do what we must/Voel je niet in de steek gelaten. Maak je geen zorgen. We doen wat we kunnen, doen wat we moeten." Een tekst die Stewart later omschrijft als "zielig". De band heeft een andere 'touch' nodig. "Net toen we dit bespraken, stak onze secretaresse Kathy haar hoofd om de deur om ons te vertellen dat er iemand aan de telefoon was. Lol hoorde haar stem en zei: 'Hoe zit het met Kathy?' Ze had wat overredingskracht nodig, maar hij liet haar de woorden uitspreken: 'Be quiet, big boys don’t cry.' Het was prachtig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En dan ligt daar opeens toch een track waar alle leden van 10cc tevreden mee zijn. Dat I’m Not In Love 6 minuten en 12 seconden duurt wordt voor lief genomen: "We wisten dat we het nooit op de radio zouden krijgen", herinnert Stewart zich.

Nummer 1

De band zet het nummer op The Original Soundtrack, zonder veel hoop, tot ze belletjes krijgen van onder andere Roxy Music-zanger Bryan Ferry en Electric Light Orchestra-oprichter Roy Wood. Zij vragen zich af wanneer I’m Not In Love eindelijk eens wordt uitgebracht als single. "Toen het naar nummer 29 ging, moest de BBC het wel spelen. Maar ze vroegen me om een ​​kortere versie te maken. Ik kwam met een onzin-antwoord als: 'Zou je Mozart vragen Symfonie nr. 4 in te korten?' 3 weken later was het nummer 1 over de hele wereld."

Ster advertentie
Ster advertentie