NPO Radio 2 Top 2000

Bruce Springsteens Dancing In The Dark ontstaat na bonje met zijn manager

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bruce Springsteens Dancing In The Dark ontstaat na bonje met zijn manager

Het is misschien wel een van de meest iconische albumhoezen ooit: Born In The U.S.A. van Bruce Springsteen. Hierop vinden we ook Dancing In The Dark, een nummer dat voortkomt uit frustraties tijdens het schrijfproces. In 1988 zet hij een geweldig liveoptreden neer van het nummer in Oost-Berlijn.

Iedereen van boven een bepaalde leeftijd herkent 'm wel: het achterwerk in een spijkerbroek met het rode petje in de achterzak. Born In The U.S.A. is het zevende studioalbum van Amerikaanse rocker Bruce Springsteen. Naast titeltrack Born In The U.S.A. en My Hometown vinden we op dit album ook Dancing In The Dark: de laatste toevoeging aan het album met een interessant verhaal.

Pressure makes diamonds

Het gerucht gaat dat er meer dan 70 nummers klaar lagen voor Born In The U.S.A., maar dat manager Jon Landau nog een echte hit miste. Hij verzoekt The Boss nog een laatste nummer te schrijven voor het album. De twee botsen hierover en een klein akkefietje volgt, waarna Bruce al zijn frustratie op papier zet en in een avondje het nummer af heeft - waarschijnlijk precies waar Landau op gehoopt had. Het nummer wordt als eerste en enige single uitgebracht voor het album en is een gigantisch succes. Het leverde Bruce zelfs z'n eerste Grammy Award op.

Can't start a fire without a spark

Het is 1988: Berlijn is verdeeld. Waar West-Berlijn bezoek krijgt van onder andere Pink Floyd, David Bowie en Michael Jackson (en Oost-Berlijners zo dicht mogelijk bij de muur proberen te komen om er ook maar iets van mee te krijgen), krijgt Oost-Berlijn het in 1988 voor elkaar om niemand minder dan The Boss naar hun stad te krijgen. Meer dan 300 duizend Oost-Berlijners trekken naar het concert, waarvan maar 160 duizend kaartjes hebben. Die andere 140 duizend breken uiteindelijk door de hekken heen - een symbool dat goed past bij de destijdse situatie in Berlijn. Het wordt een legendarisch concert en sommigen pleiten ervoor dat dit concert zelfs heeft bijgedragen aan de val van de muur. "Of je gelooft dat Springsteens epische concert heeft bijgedragen aan de beweging die muur liet vallen, hangt in zekere zin af van of je gelooft in de kracht van rock-'n-roll", schrijft journalist Erik Kirschbaum in zijn boek Rocking The Wall: The Berlin Concert That Changed The World.

Tijdens dit concert komt natuurlijk ook Dancing In The Dark voorbij. De muziek start in, Bruce gooit de heupen los en het publiek doet mee. Net als in de videoclip, waarin niemand minder dan Courteney Cox als 'fan' op het podium danst met The Boss, nodigt hij een gelukkige fan uit naast hem op de bühne. De twee dansen samen in the dark, een ervaring die deze fan nooit meer zal vergeten. In de documentaire My Summer '88 vertelt Heike Bernhard, de fan in kwestie, dat ze het shirt dat ze daar droeg nooit meer gewassen heeft.

Check het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dancing In The Dark in de NPO Radio 2 Top 2000

Dancing In The Dark staat sinds het begin van de NPO Radio 2 Top 2000 in de lijst der lijsten. De hoogste notering was in 2000 op plek 144. Benieuwd naar het stijgen en dalen van dit nummer én andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie