NPO Radio 2 Top 2000

Yes verklaart met Close To The Edge niet bang te zijn voor de dood

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Yes verklaart met Close To The Edge niet bang te zijn voor de dood

Close To The Edge van Britse progressieve rockgroep Yes is als een kort boek: het is een vertelling van vier hoofdstukken, waarbij je nooit weet wat je op de volgende pagina aantreft.

Het bekendste nummer van Britse band Yes (en daarbij de hoogste notering in de NPO Radio 2 Top 2000) is ongetwijfeld Owner Of A Lonely Heart. Met dit nummer, dat in 1983 op album 90125 verschijnt, trekt de band een volledig nieuw publiek - een publiek dat vrijwel onbekend is met de oudere albums van Yes. Nummers als Close To The Edge zullen als een verrassing zijn gekomen voor deze nieuwe fans.

Sprookje

In 1972 brengt de band hun vijfde album Close To The Edge uit: een album van welgeteld drie nummers, waarvan de kortste zo'n 8 minuten duurt. Het langste nummer is met ruim 18 minuten de titeltrack: een epische vertelling van vier hoofdstukken - The Solid Time Of Change van zo'n 6 minuten, Total Mass Retain van iets meer dan 2 minuten, I Get Up I Get Down van ongeveer 6 minuten en Seasons Of Man van 4,5 minuut. Het nummer neemt de luisteraar aan de hand door een progressief rocksprookje vol impulsen en muziekstijlen, waar achter elke hoek een nieuwe verrassing schuilt. Zanger Jon Anderson bevestigt dit in een interview met Spin: "Ik was gebiologeerd door het feit dat het was alsof je leefde in een soort leegheid - je wist nooit wat er daarna kwam."

Droom

Het nummer begint dus met The Solid Time of Change. "Ik zei: 'Wat als we een soort geluidseffect hebben als intro, een geluid van energie dat op je afkomt - en dat de band er dan inkomt als gestoorde, gestoorde mensen?'", aldus zanger Jon Anderson in een interview met Ultimate Classic Rock. En dat doen ze. Na een gigantische, uptempo gitaarsolo van gitarist Steve Howe volgen hoofdstukken twee en drie. Het finalestuk komt voort uit een droom die Anderson heeft. "Het laatste deel is een droom die ik lang geleden had over sterven op deze wereld naar een andere wereld, en ik voelde me er zo fantastisch over dat ik daarna nooit meer bang ben geweest voor de dood. Dat lijkt er uit te komen in dit nummer, dat het een enorm pastorale ervaring was in plaats van een beangstigende", legt Anderson uit in radioshow Yes Music: An Evening With Jon Anderson.

Adieu, kerk

Prominent aanwezig in het stuk is de orgel. Anderson is zelf geen fan van georganiseerde godsdienst en dat benadrukt hij in dit nummer. Dit komt terug in de songtekst: 'How many millions do we deceive each day?/Hoeveel miljoenen misleiden we elke dag?', maar ook in het kerkorgel dat overgaat in een synthesizer. "Dit gaat over in een andere orgelsolo, wat laat zien dat je kerken de rug kunt toekeren en kunt ontdekken dat je je eigen kerk kunt zijn", aldus Anderson in boek Yesstories.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Close To The Edge in de NPO Radio 2 Top 2000

Close To The Edge staat sinds 2005 onafgebroken in de lijst der lijsten. De hoogste notering was plek 468 in 2009. De laagste notering was plek 1797 in 2021. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie