NPO Radio 2 Top 2000

Green Days vredige Good Riddance (Time Of Your Life) zit vol frustratie

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Green Days vredige Good Riddance (Time Of Your Life) zit vol frustratie

Denk je aan Green Day, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan elektrische gitaren en een flinke drumpartij. Maar eens in de zoveel tijd brengt de band een nummer uit dat deze instrumenten links laat liggen. Good Riddance (Time Of Your Life) is een van die nummers.

Amerikaanse band Green Day maakt in 1994 een flinke doorbraak met album Dookie, waar onder andere parels When I Come Around en Basket Case op staan. Een ander nummer dat eigenlijk op dit album zou belanden, is Good Riddance (Time Of Your Life), dat zanger Billie Joe Armstrong schrijft in 1993. Toch voelde het niet als een goede match met het album, en dus proberen ze het opnieuw bij Insomniac uit 1995. Ook hier grijpt het nummer een plekje in de tracklist mis. Als vijfde studioalbum Nimrod in 1997 uitkomt, grijpt Good Riddance (Time Of Your Life) eindelijk de spotlight.

Frustratie en de groeten

Armstrong schrijft het nummer over een ex-vriendinnetje dat naar haar familie in Ecuador verhuist, waardoor hun relatie uitgaat. De uitspraak 'good riddance', het eerste deel van de titel, betekent losjes vertaald 'blij dat iemand weg is', oftewel: opgeruimd staat netjes. Dit vat perfect de frustratie van Armstrong samen die hij voelt na de breuk. Toch plakt hij wel de woorden 'time of your life' erachter, oftewel 'tijd van je leven'. "Het gaat om het proberen om koel te blijven, en te accepteren dat mensen andere richtingen op gaan in het leven", vertelt hij aan Rolling Stone. "Mensen komen je leven in en dat is prachtig, maar ze lijken net zo snel je leven uit te gaan als ze erin kwamen." De songtekst 'tattoos of memories and dead skin on trial' slaat op een tatoeage die hij van dat vriendinnetje had, die hij daarna wijselijk bedekt heeft met een andere tattoo.

Tomaten

De jaren 90 is een decennium vol grunge, rock en flinke gitaarpartijen. Green Day doet daar zelf vrolijk aan mee, maar toch voelt de band de behoefte om daar een keer van af te stappen. "Dat was echt de eerste keer dat we een ballad gingen proberen", vertelt Armstrong aan Spin Magazine. Aan MTV ligt hij iets verder toe hoe hij erin staat: "Voordat ik mezelf ooit als punkrocker zou beschouwen, zou ik mezelf altijd eerder zien als songwriter." Het was alleen niet volledig zonder risico. "De eerste keer dat we dit nummer live speelden was tijdens een toegift in New Jersey - ik moest backstage een biertje in één teug leegdrinken om moed te verzamelen. Ik wist dat we tomaten in ons gezicht konden verwachten", licht de zanger verder toe aan Spin Magazine.

Armstrong kreeg het idee om een akoestisch nummer te schrijven toen hij op een huisfeestje was met een groep studenten, wat hij omschreef als een 'rare-gasten-met-paardenstaarten-en-een-akoestische-gitaar-moment'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Good Riddance (Time Of Your Life) in de NPO Radio 2 Top 2000

Good Riddance (Time Of Your Life) staat sinds 2014 onafgebroken in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het stijgen en dalen van deze en andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Tot wanneer kun je stemmen voor de NPO Radio 2 Top 90's?

Je kunt stemmen voor de NPO Radio 2 Top 90's van vrijdag 27 september 09.00 uur t/m vrijdag 4 oktober 16.00 uur via nporadio2.nl. Je kunt minimaal 5 en maximaal 25 nummers doorgeven.

Klik hier om te stemmen

Ster advertentie
Ster advertentie