NPO Radio 2 Top 2000

Pretty Fly (for a White Guy) van The Offspring bezingt modieuze identiteitscrisis in een koffiezaak

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Pretty Fly (for a White Guy) van The Offspring bezingt modieuze identiteitscrisis in een koffiezaak

Pretty Fly (for a White Guy) van The Offspring is op zijn minst een jaren negentig-klassieker te noemen. Het nummer dat gaat over een jongen met een identiteitscrisis, werd een wereldwijde hit, maar had waarschijnlijk niet bestaan als de leadzanger van de band geen tussenstop had gemaakt bij zijn lokale Starbucks.

In november 1998 verscheen Pretty Fly (for a White Guy) als single in aanloop naar Americana, het vierde studioalbum van The Offspring.

Identiteitscrisis

Zanger Dexter Holland zingt op beschrijvende wijze over een jongen die flink zoekende is - zoekende in wie hij wil zijn en zich daarom maar voordoet als iemand die hij niet is. Hij doet dit vooral door zich te kleden als de hiphopartiesten van die tijd. Holland baseerde het hele nummer op iemand die echt bestaat. ‘’Ik herinner me dat ik ooit eens naar een Starbucks ging waar een witte jongen was met zijn pet schuin op zijn hoofd. Orange County, waar ik vandaan kom, is een middelmatige plek en hij presenteerde zich daar zeker op de manier hoe hij was", vertelde hij tegen The New Cue. Na het zien van de jongen stapte Holland zijn auto in en zei hij hardop tegen zichzelf de zin die later de naam van de wereldhit zou worden. ‘’Het voelde als een schot in de roos, en ik dacht: ‘Dat is best wel goed eigenlijk. Dat moet ik ergens voor gebruiken’.’’

Vissen in dezelfde vijver

Een mazzeltje voor de punker was dat hij destijds werkte aan een muziekstuk dat eigenlijk perfect paste bij de door hem verzonnen tekst. Het klonk als een Latijns-Amerikaanse plaat en evolueerde uiteindelijk tot het Pretty Fly (for a White Guy) dat wij vandaag de dag kennen. Tijdens het ontstaan ervan voelde Holland enige druk om het nummer uit te brengen. Hij had namelijk het gevoel dat er iemand in dezelfde vijver viste als The Offspring. ‘’Ik kon echt niet geloven dat er niemand anders bezig was met een nummer over een witte gast die een gangster probeert te zijn. Ik was er zeker van dat The Beastie Boys elk moment met iets soortgelijks zouden komen, maar gelukkig was niemand ons voor’’, aldus Holland tegen The New Cue.

Gemengde gevoelens

Na het uitbrengen van Pretty Fly (for a White Guy) merkte de band dat het nummer aardig wat verdeeldheid teweegbracht. Zo vertelde een vrouw tijdens hun Australische perstour dat ze niet wist wat ze met het nummer aanmoest. Volgens haar waren er mensen die het fantastisch vonden, maar ook veel met een zekere haat. ‘’Ik weet niet zo goed of dat nou hetgeen is wat ik wilde horen bij mijn eerste interview, maar ik dacht wel: ‘Eigenlijk is dit goed. Dan vindt de helft het in ieder geval leuk.’ ‘’Misschien was het bij dit nummer ook wel zo dat de verdeeldheid bijdroeg aan de aantrekkingskracht ervan", reageerde de leadzanger tegen The New Cue. Na een optreden in Italië kwam de band erachter dat het onderwerp van hun nummer iets herkenbaars was, ook voor mensen buiten Amerika. ‘’Er kwam een man naar me toe en hij vertelde dat een schoolgenoot van hem net zo was als de jongen in Pretty Fly (for a White Guy). Dat vond ik fantastisch, omdat ik niet had verwacht dat dit ook zo in Italië zou zijn. Daar besefte ik dat ik echt iets wereldwijds had gestart.’’

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pretty Fly (for a White Guy) in de NPO Radio 2 Top 2000

Pretty Fly (for a White Guy) staat sinds 2018 jaarlijks in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van deze en andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie