NPO Radio 2 Top 2000

Talk Talk pakt de macht terug met It's My Life

foto: YouTube screenshot
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Talk Talk pakt de macht terug met It's My Life

It's My Life klinkt verrassend vrolijk, als je bedenkt welk verhaal er schuilgaat achter het nummer. Hier lees je meer.

Britse band Talk Talk bestond niet lang, maar drukte in z'n tienjarig bestaan een flinke stempel op de muziekwereld. Mark Hollis, Lee Harris, Paul Webb en Simon Brenner richtten de band in 1981 op in Londen, welke in de komende jaren zou transformeren van synthpop- naar postrockband. Ze worden door velen zelfs gezien als pioneers van de postrock.

Losbreken

Talk Talk werd in hun beginjaren regelmatig vergeleken met Duran Duran. De twee bands waren beiden onder contract bij platenlabel EMI. De altijd aanwezige synthesizer in hun muziek, plus de bandnamen de beiden een dubbele naam bevatten, waren echter zo'n beetje de enige overeenkomsten die de bands hadden. Platenlabel EMI stuurde Talk Talk mee als voorprogramma van Duran Duran tijdens hun tour, waar tal van promotionele activiteiten bij kwamen kijken. Frontman Mark Hollis was allesbehalve te spreken over deze activiteiten en beschouwde ze als pure werkverplichtingen. Hij voelde een grote behoefte om los te breken van de invloeden van buitenaf en wilde zijn eigen pad trekken met zijn band. Deze behoefte om los te breken kwam tot uiting in It's My Life, dat in 1984 verscheen op gelijknamig album It's My Life.

Het nummer gaat in zekere zin over een relatie, maar verschuilt een diepere betekenis. Hollis maakte twee jaar na de uitkomst van het nummer en album bekend dat hij niet meer op wilde treden, en dit hield hij stug vast. De band nam eind jaren 80 afscheid van popmuziek, sloeg een nieuwe artistieke weg in en verdween beetje bij beetje uit de muziekscene. In 1991 trokken de mannen de stekker uit de band, en ook het verzoek voor een reünieconcert sloegen ze af.

Montreux

In 1986 stonden de mannen op Montreux Jazz Festival te Zwitserland voor een van hun laatste optredens. Naast hun andere megahits komt It's My Life natuurlijk ook voorbij, maar de band koos niet voor de standaard uitvoering. Halverwege het nummer startten de percussionisten een spetterende solo die bijna twee minuten lang doorzette. Ook zanger Mark Hollis stond vol overgave op het podium om de tekst voor te dragen, die uit zijn tenen leek te komen.

Bekijk en beluister het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Talk Talk in de NPO Radio 2 Top 2000

Talk Talk staat vier keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Such A Shame op plek 720. It's My Life staat op plek 1022. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummer in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie