Kerstvoorgerecht van Ramon Beuk
Fijne mosterdsoep met champagneschuim als voorgerechtje van je kerstdiner. Moeilijk? Nope, we helpen je er stap voor stap doorheen.
Er is geen enkele reden voor om helemaal in paniek de feestdagen door te komen. It's the most wonderful time en Gerard neemt je aan de hand om stressvrij de kerst aan te pakken en roept daarbij de hulp in van onder meer zijn culinaire vrienden.
>> Check alle tips van Gerard om de kerst stressvrij door te komen
Ramon Beuk doet het voorgerecht
Een van de topchefs die we onder speeddial hebben als we in culinaire paniek raken, is Ramon Beuk. En laat hij nou nét samen met Jan Smit een kookboekje uithebben vol kerstgerechten voor iedereen en met alle liefde wilde hij daar een van zijn favoriete voorgerechten uit delen.
Fijne mosterdsoep met champagneschuim
Zo maak je 'm!
Ingrediënten
Soep:
1 ui
2 el olijfolie
1 el mosterd
1 l kippenbouillon
2 el mosterdzaad
250 ml (ongeslagen) slagroom
1 tl kurkuma
Garnituren:
2 witte boterhammen
2 el olijfolie
40 g peterselie (krul of blad)
40 g bieslook
Champagneschuim:
½ ui
200 ml champagne
150 ml (ongeslagen) slagroom
75 g boter
3 eidooiers
Bereiding
Soep:
Snipper de ui. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en mosterd aan, circa 2 minuten.
Blus af met de kippenbouillon en breng het geheel aan de kook.
Als het kookt, vuur laag draaien en het mosterdzaad toevoegen. Laat de soep 20 minuten pruttelen onder regelmatig doorroeren. Voeg na 20 minuten de room toe en maak op smaak met kurkuma, peper en zout. Mix het met de staafmixer tot één geheel.
Garnituren:
Snijd de korst van de boterhammen en het binnenste in blokjes.
Meng de blokjes brood met de olie en een snufje zout in een kom.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak hierin het brood tot croutons aan alle kanten goudbruin door ze in beweging te houden. Laat de croutons afkoelen op een bord met keukenpapier.
Hak de kruiden fijn.
Champagneschuim:
Snipper de ui en doe samen met de champagne in een pan, breng het geheel aan de kook en voeg de room toe. Laat dit tot twee derde inkoken. Neem de pan van het vuur, voeg de boter en de eidooiers toe en puree het met de staafmixer. Maak op smaak met zout en peper. Zeef het mengsel door een fijne zeef.
Giet het geheel in een slagroomspuit. Draai het eerste patroon erop en schudt goed, herhaal dit met een tweede patroon.
Serveren
Schenk de soep in glazen tot 2 cm onder de rand, vul de rest van het glas met schuim en maak af met de croutons en gehakte kruiden.
>> Check alle tips van Gerard om de kerst stressvrij door te komen