De hartverscheurende boodschap achter Papaoutai
Franse muziek in de top 40, dankzij Stromae komt het de afgelopen 15 jaar regelmatig voor. In 2013 scoort hij met Papaoutai een wereldwijde hit. 10 jaar later duiken we in de verdrietige betekenis achter dit aanstekelijke nummer.
Paul van Haver, beter bekend als Stromae, brengt zijn eerste album uit in 2007, genaamd Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic. En dat blijkt een schot in de roos, want binnen de kortste keren heeft hij een platendeal en een netwerk binnen de Belgische radiowereld. In 2010 brengt hij zijn debuutalbum Cheese uit, waarop de megahit Alors On Dance schittert. Het nummer voert maar liefst 8 weken de Nederlandse Top 40 aan.
Dat de half-Rwandese Belg geen eendagsvlieg is, bewijst hij in 2013 met zijn tweede album Racine Carrée. De grootste hit van de plaat is Papaoutai, een techno-pop song met aanstekelijke beat. Maar achter de feeststemming die het nummer bij velen oproept, klinkt in de songtekst een hartverscheurend persoonlijk bericht van Stromae.
'Papa, waar ben je?'
In de track zingt Stromae over zijn vader die hij slechts drie keer in zijn hele leven heeft gezien. Zijn Rwandese vader kwam in 1994 namelijk om het leven tijdens de genocide tegen de Tutsi's. Papaoutai bestaat eigenlijk uit drie woorden: 'Papa où t'es?' En dat betekent: 'Papa, waar ben je?' De artiest spelt de zin opzettelijk verkeerd om de spelling van een kind na te bootsen, aangezien Stromae zelf nog maar een kind is als zijn eigen vader overlijdt.
In de songtekst zet Stromae zich eerst neer als een naïef kind wiens vader niet aanwezig is. En zijn moeder doet haar best om te verbergen dat hij niet terugkomt. En in het tweede couplet bekritiseerd de artiest afwezige vaders. Stromae gaat in tegen het idee dat mannen baby’s op de wereld zetten waar ze niet voor willen zorgen: "Iedereen weet hoe baby's worden gemaakt. Maar niemand weet hoe we vaders maken…"
Mannequin
Deze boodschap is door de Franse lyrics misschien niet meteen helder, maar met een indrukwekkende videoclip zet Stromae het verhaal kracht bij. In de video zie je de artiest die een vader speelt wiens zoon alledaagse activiteiten met hem probeert te doen, zoals voetballen, ontbijten en de auto wassen. Maar het personage van Stromae beweegt niet; hij is statisch.
"Je zoekt de beste manier om een afwezige vader weer te geven", vertelt Stromae in een interview met Pitchfork. "En om in de videoclip geen vader te hebben was te voor de hand liggend, te makkelijk. Het beste idee was om een mannequin te hebben, die de vader voor moet stellen." Aan het einde van de video geeft de zoon het op en verandert hij langzaam in wat zijn vader ook is: een afwezige, levenloze pop.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Stromae in de NPO Radio 2 Top 2000
Stromae staat in 2022 vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000, met Formidable op plek 151 als hoogste notering. Stromae volgt daarachter op plek 318.
Gerelateerd nieuws
Muzieknieuws
Stromae annuleert Ziggo Dome-concerten vanwege gezondheidsklachtenNPO Radio 2 Top 2000
Stromaes Formidable is een gevecht tegen eenzaamheidNPO Radio 2 Top 2000
Eerbetoon aan Eva Hermans-Kroot: zesde plaats in de NPO Radio 2 Top 2000NPO Radio 2 Top 2000
Check vanaf 10 december jouw favorieten op staatieindetop2000.nl