NPO Radio 2 Top 2000

Santana speelt bezwerende versie Black Magic Woman in 1970

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Santana speelt bezwerende versie Black Magic Woman in 1970

Santana bevat in 1970 een rits aan gigantisch getalenteerde artiesten, en dat talent komt optimaal tot uiting in deze liveversie van Black Magic Woman uit dat jaar.

Mexicaans-Amerikaanse gitarist Carlos Santana richt in 1966 Santana op. Met hun optreden op Woodstock 1969 geven ze hun carrière een flinke kickstart, en hun titelloze debuutalbum gooit daar nog een schepje bovenop. Slechts een jaar later ligt Abraxas in de schappen. Op dit album vinden we hit Oye Como Va én Black Magic Woman: een cover van Fleetwood Mac die uiteindelijk bekender weet te worden dan het origineel.

Liefde voor Fleetwood Mac

Carlos Santana zag Fleetwood Mac toen ze nog een bluesband waren. "Ik ging altijd naar de originele Fleetwood Mac, en ze bliezen me altijd omver, helemaal verpletterend. Voor mij waren zij de beste bluesband", vertelt Carlos in boek The Guitar Greats. Hij geeft dan ook met liefde een eigen draai aan Black Magic Woman, met wat latin-invloeden hier en daar. Het instrumentale einde van het nummer leent de band van Hongaarse jazzgitarist Gábor Szabós Gypsy Queen, al laat Santana dit laatste gedeelte achterwege op hun Greatest Hits uit 1974. Toch draaien veel radiostations de nummers alsnog achter elkaar.

Tanglewood

In augustus 1970 neemt Carlos zijn volledige Woodstock-entourage weer mee voor een concert in Tanglewood, Massachusetts. In deze entourage vinden we onder andere ook Michael Shrieve op de drums, die een jaar eerder op 20-jarige leeftijd de jongste artiest was op Woodstock Festival. De passie van de muzikanten spat ervan af en de energie is niet te stoppen. Je ziet het optreden hieronder, inclusief Gypsy Queen!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Santana in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat de band vier keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Samba Pa Ti op plek 613. Black Magic Woman staat op plek 953. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie