Iron Maidens Run To The Hills omschrijft een bloederig tafereel met verve
Iron Maiden is sinds jaar en dag een van 's werelds grootste metalbands. De echte doorbraak van de band is album Number Of The Beast met daarop Run To The Hills, een van hun bekendste nummers dat op theatrale wijze een duistere gebeurtenis portretteert.
Britse metalband Iron Maiden start in 1975, maar brengt pas in 1980 debuutalbum Iron Maiden uit. Een internationale tour en tweede album Killers volgen niet lang daarna. Intussen is bassist en band-oprichter Steve Harris eind 1981 niet te spreken over het toenemende drugs- en drankmisbruik van zanger Paul Di'Anno, waarop hij besluit hem te ontslaan. Bruce Dickinson neemt vrijwel direct het stokje over: een man wiens epische stembereik perfect blijkt te passen bij de grootse klank van de band.
Prijswinnende oren
Dat epische stembereik wordt direct ingezet bij de opnames van derde album Number Of The Beast: een album dat niet per se gelegen komt. De mannen hebben namelijk een Britse tour op de planning staan, maar gaan het album niet afkrijgen voor de tour start. Uit noodzaak brengt de band daarom in de tussentijd een single uit. Producer Martin Birch geeft advies: breng Run To The Hills de wereld in. "Dus dankzij Martins prijswinnende oren deden we dat, en dat bleek precies de goede keuze te zijn", vertelt Dickinson in gelijknamig boek Run To The Hills.
Run to the hills, run for your life
Steve Harris schrijft het nummer. Het is een epische vertelling van het bloederige tafereel dat plaatsvindt als Europese kolonisten inheemse Amerikanen verdrijven uit hun woongebied. Het nummer beschrijft op z'n theatrale, Iron Maidense manier twee verschillende perspectieven, waar Dickinsons stem zich perfect voor leent. In het eerste couplet verplaatst het zich in de onderdrukte inheemse Amerikaan die met geweld weggejaagd wordt: "De witte man kwam via de zee, hij bracht pijn en ellende met zich mee." Couplet twee kijkt door de ogen van de onderdrukker: "Verkrachten de vrouw en verwoesten de man, de enige goede Indianen zijn tam."
De band gebruikt de extreme kracht achter metalmuziek om een punt te maken en deze aangrijpende historische gebeurtenis te beschrijven. De uitspraak in de titel, 'run to the hills', betekent de extreme onwilligheid van iemand om betrokken te worden bij een bepaalde situatie. De zin 'run to the hills, run for your life' slaat dan ook op de inheemse Amerikaan. Het is in feite een noodoproep om zo snel mogelijk weg te komen van de levensbedreigende situatie die voor hen ligt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Galopperende paarden
Harris is bij het schrijven geïnspireerd door oude westerns. "We zijn altijd gefascineerd geweest door western films en boeken. Ik was in veel dingen geïnteresseerd, maar was destijds nog nooit naar de Verenigde Staten geweest. Ik las gewoon een hoop boeken van Louis L'Amour en raakte geïnspireerd. De eerste paar zinnen van het nummer zijn absoluut geïnspireerd door het lezen van dat soort boeken", vertelt hij aan Rolling Stone. Hij heeft een duidelijke visie over het gevoel dat de muziek zelf moet geven. Het moet hand in hand gaan met de tekst. "Ik wilde het gevoel van galopperende paarden nabootsen", vertelt hij in een interview met Maidenfans. "Maar als je dit nummer speelt, zorg er dan voor dat het nummer niet met je wegrent."
Iron Maiden in de NPO Radio 2 Top 2000
In 2023 staat de band welgeteld 5 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Fear Of The Dark (live) op plek 161. Run To The Hills staat op plek 287. Benieuwd welke andere noteringen Iron Maiden vorig jaar had? Of hoe hun nummers zich in de afgelopen jaren door de lijst hebben bewogen? Bekijk hier de statistieken.