NPO Radio 2 Top 2000

In Fleetwood Macs Everywhere laat Christine McVie liefdesverdriet achter zich

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. In Fleetwood Macs Everywhere laat Christine McVie liefdesverdriet achter zich

In 1988 brengt Fleetwood Mac Everywhere uit, de vijfde single van het comeback-album Tango In The Night. Na jaren te hebben geput uit onderlinge spanningen en liefdesverdriet, laat Christine McVie zich ditmaal inspireren door een nieuwe fase in haar leven.

De muzikale creativiteit binnen Fleetwood Mac wordt vaak gevoed door het lief en leed van Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, Christine McVie, John McVie en Mick Fleetwood, en dan vooral door de breakups tussen de bandleden. Zo drijven het stukgelopen huwelijk van bassist John McVie en toetsenist Christine McVie en het uit elkaar gaan van zangeres Stevie Nicks en gitarist Lindsey Buckingham in 1976 de productie van enorme Rumours-hits als Go Your Own Way en The Chain. De plaat uit 1977 groeit uit tot een van de bestverkochte albums aller tijden. Tijdens de opnames van Rumours piekt Fleetwood Mac in professionele zin, maar op persoonlijk vlak valt de band steeds verder uit elkaar.

Een nieuw begin

In de jaren die volgen spelen ontrouw, ongeluk, seks, drugs en rock-'n-roll nog altijd een grote rol, maar blijft een succes à la Rumours uit. Tot Christine McVie, verlost van het verdriet na het stuklopen van haar relatie, opnieuw de liefde vindt bij de Portugese toetsenist Eddy Quintela. De twee bezegelen hun liefde in 1986 door samen in het huwelijksbootje te stappen. Dat ‘tot aan de dood’ uiteindelijk toch maar tot 2003 blijkt te zijn, komt op dat moment nog in niemand op.

Niet alleen in de liefde is het een goede match tussen McVie en Quintela, ook in de muziek is er een duidelijke chemie. De twee muzikanten bundelen hun krachten voor verschillende Fleetwood Mac nummers, waaronder Little Lies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lef

In Everywhere draait Christine niet om haar gevoelens heen: “I want to be with you everywhere”. De zangeres bezingt het verlangen om altijd en overal bij haar geliefde te zijn. Ze benadrukt daarbij de onzekerheid die gepaard gaat met een nieuwe relatie: “You know that I'm falling and I don't know what to say”. Echte liefde vergt lef - een sprong in het diepe - zelfs als de toekomst onzeker is.

Sprankelend geluid

Voor de kenmerkende opening slaan Buckingham en Richard Dashut, die de productie van Tango In The Night verzorgen, de handen ineen. Uitgerust met nieuwe technologie zoals de Fairlight-synthesizer en zijn vertrouwde gitaar weet Buckingham een uniek geluid te creëren. McVie herinnert zich in de BBC documentaire Fleetwood Mac's Songbird – Christine McVie hoe Buckingham te werk ging: “Hij vertraagde de tape heel erg en speelde de partijen langzaam. En toen het op de juiste snelheid was, klonk het ongelofelijk goed.”

Een tijdloze hit

De aantrekkingskracht van Everywhere wordt door de jaren heen vaak bewezen. Het nummer duikt regelmatig op in reclames, waaronder recentelijk in PayPals grootste campagne ooit. Hierin zie je acteur Will Ferrell er op een komische wijze voor zorgen dat kijkers het nummer nooit meer uit hun hoofd krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Everywhere in de NPO Radio 2 Top 2000

Met uitzondering van de eerste editie heeft Everywhere elk jaar een plek in de NPO Top 2000 veroverd. Benieuwd naar het stijgen en dalen van een nummer in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie