NPO Radio 2 Top 2000

In Moth To A Flame beschrijft The Weeknd een eeuwenoude aantrekkingskracht

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. In Moth To A Flame beschrijft The Weeknd een eeuwenoude aantrekkingskracht

Swedish House Mafia en The Weeknd slaan in 2021 opvallend genoeg de handen ineen om een single te maken met hitpotentie. Voor deze opdracht zoekt het Zweeds-Canadese viertal inspiratie bij een wereldberoemde dichter uit de 16de eeuw.

After Hours is opnieuw een groot succes voor The Weeknd met hitsingles als Heartless, In Your Eyes, Blinding Lights en Save Your Tears. Net als David Bowie kiest de Canadese zanger ervoor zijn muzikale verhalen kracht bij te zetten met verschillende alter ego’s. Zijn After Hours-personage – een rode blazer, puntige loafers, akelige verwondingen en een flinke dosis plastische chirurgie - vormt de rode draad in de reeks videoclips die hij opneemt voor het album.

The Weeknd x Swedish House Mafia

Na After Hours ontdoet The Weeknd zich van z’n kenmerkende rode pak en keert hij in 2021 terug met een nieuwe single. Geheel in lijn met zijn eerdere werk, slaat de zanger voor dit volgende hoofdstuk uit zijn carrière opnieuw de handen ineen met een andere muzikale grootheid, in dit geval de Scandinavische sterrenformatie Swedish House Mafia.

Deze samenwerking schijnt in eerste instantie niet direct de meest voor de hand liggende, maar komt niet geheel uit de lucht vallen. Een half decennium na de aankondiging van hun breuk komt Swedish House Mafia – bestaande uit Axwell, Steve Angello, and Sebastian ingrosso - in 2018 weer bij elkaar tijdens het Ultra Music Festival in Miami, Florida.

Na een tumultueuze periode wat betreft management, gaat de groep in 2021 in zee met een nieuwe manager. Het trio tekent bij Sal Slaiby, de manager van – jawel - The Weeknd. Als de Zweedse supergroep op zoek is naar een samenwerking is The Weeknd de eerste naam die ze neerpennen. "We houden van zijn duistere kant", legt Ingrosso uit aan BBC. "zijn stem, zijn mentaliteit, alles."

'Thus hath the candle singed the moth'

In Moth To A Flame hoor je toch vooral de kenmerkende sound van The Weeknd, die Swedish House Mafia afwerkt met een melancholische melodie en stevige beat. Met het nummer luiden de artiesten samen een nieuw decennia in, al lenen ze de inspiratie voor de lyrics van een bekende poëet uit de 16de eeuw. Het is namelijk Shakespeare die in 1596 verwijst naar de onweerstaanbare aantrekkingskracht van een mot op een vlam in zijn toneelstuk The Merchant of Venice: "Thus hath the candle singed the moth." Een mooi idioom voor de gevaarlijke aantrekkingskracht tot situaties of personen die zo maar eens schadelijk zouden kunnen zijn. The Weeknd omschrijft zijn relatie met een meisje dat al een partner heeft: "I'll pull you in, I pulled you back to what you need initially."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alternate World

Moth to a Flame dient als voorproefje in aanloop naar de release van Paradise Again, debuutstudioalbum van de Zweedse housegroep, dat in april 2022 uitkomt. The Weeknd neemt Moth To A Flame op zijn beurt op als bonustrack op de Alternate World-editie van Dawn FM.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie