NPO Radio 2 Top 2000

Foo Fighters' Learn To Fly is niet zo diep als je misschien denkt

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Foo Fighters' Learn To Fly is niet zo diep als je misschien denkt

Foo Fighters staan erom bekend vaak de diepgang op te zoeken in hun songteksten, zoals bijvoorbeeld in Everlong, Walk en Times Like These. Niet gek dus dat je dat ook verwacht bij Learn To Fly, maar niets blijkt minder waar...

In 1999 brengen de Foo Fighters hun derde studioalbum There Is Nothing Left To Lose uit, waar ze naar eigen zeggen een nieuwe weg mee in willen slaan. Het album laat een zachtere kant van de band zien, waarbij de focus ligt op melodie. Frontman Dave Grohl claimt zelfs dat het zijn favoriete Foo Fighters-album is vanwege de relaxte en lichte sfeer tijdens de opnamesessies. Een goed voorbeeld van deze nieuwe insteek is Learn To Fly: een nummer dat weg stapt van de zwaarheid van bijvoorbeeld Everlong en My Hero, die op het album hiervoor staan.

Piloot

En waar deze twee eerdergenoemde nummers zware verhalen verschuilen, zijn die bij Learn To Fly ver te zoeken. Als Grohl in 2021 op bezoek is bij The Kelly Clarkson Show, vertelt talkshowhost Kelly Clarkson hoe ontroerd ze raakte toen ze de tekst van het nummer hoorde. De frontman haalt haar al snel uit de droom. "Ik wilde leren om te vliegen - echt! Dat is het", vertelt hij in de aflevering. "Het spijt me. Dat is waar ik het over heb. Ik zing omdat ik wilde leren om piloot te worden."

Clip

Ook Learn To Fly heeft, op z'n Foo Fighters, een videoclip die door kan gaan als film. De clip opent met het beeld van twee schoonmakers in een vliegtuig, die gespeeld worden door niemand minder dan Jack Black en Kyle Gass van Tenacious D (en voor de oplettende luisteraar: je hoort hier inderdaad een elektronische, maffe versie van Everlong). Vervolgens komt Dave Grohl binnengelopen in de rol van gladde steward. Dat is trouwens niet de enige rol die hij speelt: hij komt ook nog eens voorbij als piloot, als twee verschillende passagiers in het vliegtuig, FBI-agent én, niet te vergeten, als hemzelf. Drummer Taylor Hawkins en bassist Nate Mendel nemen de andere rollen op zich. Wat hierna volgt, komt linea recta uit een film. Je ziet 'm hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Learn To Fly in de NPO Radio 2 Top 2000

Learn To Fly staat sinds 2014 in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het stijgen en dalen van dit nummer én andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Meer lezen over Foo Fighters? Hier vind je het verhaal achter Walk!

Ster advertentie
Ster advertentie