The Police nam debuutalbum op in vervallen studio: 'Niemand van ons had geld'
De mannen van The Police hebben in het begin van hun carrière niks te besteden en moeten gedwongen het hele debuutalbum Outlandos d'Amour opnemen in een vervallen studio.
Het debuutalbum Outlandos d'Amour betekent het begin van een succesvolle carrière voor The Police. Het album piekt in hun thuisland op de zesde plaats op de UK Albums hitlijst. Op de Nederlandse Album Top 100 haalt het album zelfs de tweede plaats, maar voor ze dit succes kunnen ervaren moeten ze eerst een aantal obstakels overwinnen. Met weinig geld te besteden moet de band een heel album produceren en maar hopen dat een platenmaatschappij de nummers wil hebben.
Opgenomen in vervallen studio
"Ons eerste album als The Police werd beetje bij beetje opgenomen in een vervallen studio boven een zuivelbedrijf in Leatherhead. De band was toen net één jaar bij elkaar", vertelt leadzanger Sting in zijn boek Lyrics uit 2007. "We hadden nog niet getekend bij een platenmaatschappij. Niemand van ons had geld dus we gebruikten tweedehands bandrecorders die we vonden in de garage van onze manager. We namen heel laat in de nacht op voor een nog goedkoper studiotarief. We zouden werken totdat de koffie op was, we slaperige ogen kregen, aan het ijlen waren van vermoeidheid en onze discussies nergens op sloegen."
Grote doorbraak
Van alle nummers die waren geschreven voor het debuutalbum is Roxanne wel het belangrijkste voor de band. Het melodieuze rocknummer grijpt de aandacht van de bands toekomstige platenmaatschappij A&M Records. "We gingen de studio in, namen een album voor onszelf op en kozen Roxanne als single", vertelt Sting aan Good Times in 1979. "A&M Records ving Roxanne op. Het nummer werd hooggewaardeerd in Engeland, maar was een commerciële flop. BBC Radio weigerde namelijk het nummer te draaien vanwege het thema, maar A&M was geïnteresseerd genoeg om ons een tweede kans te geven en Can't Stand Losing You uit te brengen. Dit nummer werd wel een hit en haalde de Top 40. Daarom besloot A&M ons album uit te brengen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Verliefd op een prostituee
De meeste nummers met een naam in de titel gaan over een liefde of een ex-liefde. In Roxanne geeft Sting daar een andere draai aan door te schrijven over een wat ongebruikelijk liefdesverhaal. Hij krijgt de inspiratie voor het nummer als hij op 20 oktober 1977 door het 'red light district' in Parijs loopt. "Het was de eerste keer dat ik prostituees op straat zag en deze dames waren eigenlijk ontzettend mooi. Ik had een deuntje in mijn hoofd en ik vroeg mij af hoe het zou zijn om verliefd te worden op één van die meisjes. Zij hebben tenslotte ook allemaal een vriend. Hoe zou ik mij dan voelen?", vertelt Sting over de inspiratie achter Roxanne in het boek L'Historia Bandido uit 1981. Sting komt nooit te weten hoe de dames heten en bedenkt uiteindelijk zelf een naam. "Het is een prachtige naam en er zit een rijke mythologie achter. Roxanne was de naam van Alexander de Grote's vrouw en Cyrano de Bergeracs vriendin."
Verborgen blooper
In Barts Classic Track legt Bart telkens een nummer op de snijtafel. Ook Roxanne is in deze serie aan de beurt geweest. Wist je dat er een blooper in de intro van het nummer is verborgen?
Bekijk Barts Classic Track hieronder:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gerelateerd nieuws
Programma
Bart bespreekt über klassieker België samen met Het Goede DoelAan de Slag!
Barts Classic Track #40: België - Het Goede DoelNPO Radio 2 Top 2000
Sting creëert met Fragile een bron van troost in tijd van tegenspoedProgramma
Producer Tantu Beats en Bart Arens ontleden verrassende details van Europapa