NPO Radio 2 Top 2000

Hoe het kannibalistische Timothy van The Buoys leidde tot een samenwerking met Queen

foto: YouTube Screenshot
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe het kannibalistische Timothy van The Buoys leidde tot een samenwerking met Queen

In deze Top 2000 a gogo blikt zanger Bill Kelly onder meer terug op het beruchte The Buoys-nummer Timothy en het leven als rockster. Zijn korte tijd bij de band die onder andere over kannibalisme zong, leverde hem ondanks dat veel kansen op: zo speelde hij in het voorprogramma van de legendarische band Queen.

Ondanks dat de samenstelling van The Buoys niet zo heel lang standhield, heeft Bill Kelly genoeg anekdotes te vertellen.

Inspirerend kookprogramma

Het nummer Timothy draait simpelweg om mensen die elkaar opeten. Niet per se een alledaags en normaal onderwerp, maar dat paste helemaal bij Rupert Thomas, de schrijver van het nummer. ‘’Rupert is nogal een aparte, in positieve zin. Hij zat achter de piano en wilde iets schrijven in de stijl van Tennessee Ernie Fords’ nummer Sixteen Tons’’, vertelt Billy Kelly, toenmalig zanger van The Buoys, in de Top 2000 a gogo-aflevering. Waar Rupert Thomas zijn inspiratie uithaalde voor Timothy zal je waarschijnlijk verbazen. De kookshow waar zijn vrouw naar keek ging over het bereiden en snijden van kip, wat hem uiteindelijk de doorslag gaf voor het schrijven van de lugubere teksten.

Een korte maar vruchtbare samenwerking

Na het uitbrengen van hun eerste plaat hielden The Buoys snel op te bestaan. Veel van de nummers die Billy samen met medebandlid Jerry Hludzik schreef, vonden de andere mannen niks. Toen het studioalbum Give Up Your Guns niet doorbrak in de Verenigde Staten, was de energie op en kwam er een einde aan de samenwerking. Zonder dat hij het toen wist, leverde dit op de lange termijn veel op voor het schrijfduo. Een demo met niet goedgekeurde nummers belandde namelijk bij de geluidstechnicus van bands als Queen, U2 en Chicago, een goede vriend van de twee. Danny Seraphine, drummer van de laatstgenoemde band, vond de muziek fantastisch en zag het wel zitten om voor ze te produceren. Niet veel later werd het muzikale duo Dakota geboren.

Op tournee met Queen

De nieuwe geproduceerde muziek gaf Dakota veel vertrouwen. Zoveel zelfs dat het ze iets deed dromen dat volgens anderen onmogelijk was: op tournee met Queen om hun voorprogramma te verzorgen. Maar het lukte ze: Freddie Mercury werd namelijk groot fan.

Benieuwd naar of dat ze goed afging en naar het hele verhaal? Bekijk de Top 2000 a gogo hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Buoys in de NPO Radio 2 Top 2000

Sinds de eerste editie van de lijst der lijsten staan The Buoys erin. Benieuwd naar welk nummer het is en hoe die het over de jaren heeft gedaan? Klik dan hier!

Ster advertentie
Ster advertentie