NPO Radio 2 Top 2000

Vijf dingen die je misschien nog niet wist over Michael Jacksons Billie Jean

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vijf dingen die je misschien nog niet wist over Michael Jacksons Billie Jean

De beat en het basloopje zijn te herkennen uit duizenden, maar weet jij eigenlijk over wie Michael Jacksons Billie Jean uit 1982 nou écht gaat? En wat weet jij over de moonwalk?

1. Billie Jean is slechts een personage

"Billie Jean is not my lover", beargumenteerd Jackson in zijn hit. Maar wist jij dat Jean zelfs helemaal niet echt bestaat? De songtekst vertelt het verhaal van Billie Jean, een vrouw die beweert dat Jackson de vader van haar kind is. Maar dit karakter is fictief. "Er is nooit een echte Billie Jean geweest", onthult Jackson in zijn autobiografie Moonwalk uit 1988. "Het meisje in het nummer is een samenvoeging van mensen waar mijn broers door de jaren heen last van hebben gehad. Ik kon nooit begrijpen hoe deze meisjes konden zeggen dat ze iemands kind droegen, terwijl dat niet waar was."

2. Jackson debuteert zijn moonwalk tijdens de eerste live uitvoering Billie Jean

Als je het over Michael Jacksons danstalenten hebt, is er één move die het meest aan de popster verbonden is: de moonwalk. Hoewel deze danspas al in de jaren 30 wordt gebruikt binnen de pantomime en tapdans, bezorgt Jackson de move wereldwijde faam. Hij kiest de TV special Motown 25: Yesterday, Today, Forever om zijn talent voor het eerst te laten zien. Tijdens zijn optreden van Billie Jean, dat hij dan voor het eerst zingt, gebruikt hij de instrumentale break om het publiek te verrassen met zijn nieuwe beweging. De reactie is erg positief - Jacksons uitvoering van de moonwalk wordt met luid gejuich beantwoord. Vanaf dit optreden groeit de moonwalk uit tot een vast onderdeel van Jacksons shows en een van de meest herkenbare dansmoves ter wereld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Jackson neemt de vocale overdubs op via een kartonnen buis

Voor Billie Jeans productie slaat Jackson de handen ineen met producer en muzikant Quincy Jones. Beide mannen benutten graag hun creativiteit om het gewenste effect voor het nummer te krijgen. Geen enkel idee is te gek, wat blijkt wanneer Jackson een van zijn zangpartijen op een ongebruikelijke manier opneemt. Door een bijna 2 meter lange kartonnen buis zingt hij de stukken in voor de overdubs - opnames die op een andere opname worden gelegd om een vol geluid te creëren. Dat vertelt Jacksons geluidstechnicus Bruce Swedien in zijn boek In the Studio with Michael Jackson.

4. Het idee voor Billie Jean wordt bijna Jacksons dood

Jackson bevindt zich in zijn Rolls-Royce als het idee voor Billie Jean hem te binnen schiet. De zanger raakt direct volledig in de ban van het nummer, zozeer dat hij niet doorheeft dat zijn auto in de tussentijd in brand vliegt. "Billie Jean ging door mijn hoofd en dat was alles waar ik aan kon denken", vertelt Jackson in zijn autobiografie Moonwalk. Gelukkig spot een alerte motorrijder het tafereel en wordt Jackson op tijd gewaarschuwd. "Hij heeft waarschijnlijk ons leven gered. Als de auto was ontploft, hadden we kunnen omkomen", aldus Jackson. Zo redt de motorrijder niet alleen Jackson en zijn auto, maar ook de toekomstige megahit Billie Jean.

5. Quincy Jones was geen fan van de intro

Hoewel de intro met het basloopje misschien wel het meest kenmerkende element van Billie Jean is, dreigt deze de definitieve versie van het nummer niet te halen. Als Jackson bij producer Quincy Jones aanklopt met een demoversie van Billie Jean, is hij allesbehalve enthousiast. Jones kan de baslijn niet uitstaan en beweert dat de lange intro de luisteraars direct zal verliezen. "De intro van Billie Jean was zo lang dat je je ondertussen kon scheren. Ik zei dat we eerder bij de melodie moesten komen", vertelt Jones in een interview in Radio Times. Jackson is echter vastberaden om zijn ideeën in leven te laten, waarop Jones toch toegeeft en Jackson zijn zin geeft. "Michael zei dat [de intro, red.] hem liet dansen. En als Michael Jackson zegt dat iets hem laat dansen, dan moet je hem niet tegenspreken", aldus Jones in Radio Times.

Michael Jackson in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Michael Jackson maar liefst 18 keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Zijn hoogste notering is dan Billie Jean op plek 148. Check hier meer statistieken rondom de lijst!

Ster advertentie
Ster advertentie