NPO Radio 2 Top 2000

Lynyrd Skynyrds Sweet Home Alabama is een ode aan het zuiden én een sneer naar Neil Young

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lynyrd Skynyrds Sweet Home Alabama is een ode aan het zuiden én een sneer naar Neil Young

"Sweet home Alabama, where the skies are so blue..." Het nummer is een loflied aan de Amerikaanse staat, en dat terwijl de mannen van Lynyrd Skynyrd zelf uit Florida kwamen...

Southern rockband Lynyrd Skynyrd ontstaat in 1964 in Jacksonville, Florida en bestaat in de tijd dat debuutalbum (Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd) uitkomt in 1973 uit zanger Ronnie Van Zant, bassist Leon Wilkeson, gitaristen Ed King, Allen Collins en Gary Rossington, keyboardspeler Billy Powell en drummer Bob Burns. Met deze zelfde zevenkoppige bezetting brengen ze een jaar later Second Helping uit, waar onder andere hit Sweet Home Alabama op staat.

Muscle Shoals has got The Swampers

Sweet Home Alabama ligt in feite al klaar als hun debuutalbum uitkomt, maar de mannen van Lynyrd Skynyrd zijn zó content met dit nummer dat ze 'm bewaren als knaller voor hun vervolgalbum. Het nummer is in feite een loflied aan de zuidelijke Amerikaanse staat Alabama. De mannen komen er zelf niet vandaan, maar spenderen tussen 1970 en 1972 een hoop tijd in de Muscle Shoals Sound Studios te Alabama. Dit nummer is dan ook een ode aan de studio, de mensen die er werken en de staat waar 'ie in ligt.

Tussen 1970 en 1972 neemt de band een volledig album op dat in 1978 pas uit zal komen, een jaar nadat drie bandleden omkomen en de rest zwaargewond raakt in een vliegtuigongeluk. Dit album, Skynyrd's First And... Last, wordt in 1998 opnieuw uitgebracht onder de naam Skynyrd's First: The Complete Muscle Shoals Album. Hier staat trouwens ook de originele versie van Free Bird op. Mocht je die nog nooit gehoord hebben, kun je 'm hieronder horen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sneer met liefde

Een oplettende luisteraar zal in de songtekst van Sweet Home Alabama de naam Neil Young voorbij horen komen. "I hope Neil Young will remember, a southern man don't need him around anyhow/Ik hoop dat Neil Young zich herinnert, een zuidelijke man hoeft 'm toch niet in de buurt te hebben", is een sneer naar de Canadese zanger. Die 'southern man' slaat op het gelijknamige nummer van Young dat, net als zijn nummer Alabama, ingaat op de racistische cultuur in het zuiden van de Verenigde Staten. Sweet Home Alabama is dus het antwoord van Lynyrd Skynyrd, dat de zuidelijke staat even lekker in het zonnetje zet.

Deze vete was trouwens met de beste bedoelingen - de mannen lagen totaal niet in de clinch met elkaar. Ze waren zelfs fan van elkaar. Ronnie van Zant werd vaak gespot in Neil Young-shirts en Young speelde zelfs een versie van Sweet Home Alabama tijdens een concert een paar weken na de vliegtuigcrash. Oud Skynyrd-bandlid Rickey Medlocke beaamt dit in een interview met Songfacts: "Hij (van Zant) hield van Neil Young. Ik weet dat er een hoop controverse was over dat Neil Young en Ronnie bonje zouden hebben, maar dat was echt niet zo."

4th of July

In 1977, drie en een halve maand voor de vliegtuigcrash, staat de band in Oakland, Californië op Day On The Green: een terugkerend concert dat meerdere dagen per jaar plaatsvond. Deze editie rondom 4 juli, oftewel Independence Day, zag onder andere Peter Frampton en Santana voorbijkomen. De mannen van Lynyrd Skynyrd betraden ook het podium, om onder andere een knallende versie van Sweet Home Alabama neer te zetten - met natuurlijk, op z'n Lynyrd Skynyrds, de Vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika op de achtergrond. Je checkt het optreden hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sweet Home Alabama in de NPO Radio 2 Top 2000

Sweet Home Alabama staat sinds jaar en dag in de lijst der lijsten. Het nummer kwam in 1999 binnen op plek 405 en bereikte in 2005 een toppunt op plek 237. Benieuwd naar het stijgen van dit nummer en andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie