NPO Radio 2 Top 2000

Katie Melua was helemaal niet weg van Nine Million Bicycles

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Katie Melua was helemaal niet weg van Nine Million Bicycles

In deze aflevering van de NPO Top 2000 a gogo vertelt songwriter Mike Batt over zijn samenwerking met Katie Melua, dat leidde tot het magische Nine Million Bicycles.

"Ik vond Katie toen ik iemand zocht die jonger en leuker en mooier was dan ik om die nummers te zingen", vertelt songwriter Mike Batt. Hij vond Melua toen ze studeerde aan de BRIT School, een school voor uitvoerende en creatieve kunsten. De twee gaan samen in zee, en breken in het Verenigd Koninkrijk door met The Closest Thing To Crazy. Hun internationale doorbraak laat nog even op zich wachten.

Dat is een songtitel

"Tussen de eerste twee albums in nodigde de Duitse producent van Wedden Dat ons uit om naar China te gaan", vervolgt Batt. Ze hadden namelijk een licentie om uit te zenden in China, en de Chinese variant van het programma had Europese sterren nodig. Als dank kreeg het clubje onder andere een rondleiding door de hoofdstad. “Ze somde feitjes op over Beijing.” Op het dak van een gebouw waar ze langsliepen lagen bijvoorbeeld zoveel duizend dakpannen. “’En er zijn negen miljoen fietsen in Beijing.’ Ik keek Katie aan en zei: ‘Dat is een songtitel’”, vertelt Batt. “Zij zei: ‘Doe niet zo gek.’ Ze lachte me altijd uit want ik hoorde overal een songtitel in.”

Liefde is het allerbelangrijkste

Na thuiskomst vond Batt het een flinke opgave om een serieus nummer te maken rondom het feit dat er negen miljoen fietsen in Beijing zijn. "Ik dacht, je moet bedenken hoe banaal het is dat er negen miljoen fietsen zijn, niet achtenhalf of negenenhalf, maar negen." Hij noemt het iets triviaals. "Maar daar tegenover staat dat ik je zal liefhebben tot mijn dood. Ik kwam op het idee: als ik nog een dom feitje kon bedenken, zoals: we zijn tien miljoen lichtjaar van de rand, er zijn zes miljard mensen op aarde..." Hij zocht feitjes op, waar hij vervolgens iets tegenover stelde om uit te drukken hoe belangrijk liefde is voor mensen.

Bekijk de hele aflevering hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie