NPO Radio 2 Top 2000

Robbie Williams zingt Feel in tranen voor massapubliek

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Robbie Williams zingt Feel in tranen voor massapubliek

In augustus 2003 trekt Robbie Williams in drie dagen tijd meer dan 375 duizend bezoekers naar zijn concertreeks. Een hoogtepuntje tijdens, in Robbies woorden, 'the best show in the world' is Feel: een nummer met een verhaal, waarbij de zanger het zelf niet drooghoudt.

In 1990 sluit de dan 16-jarige Robbie Williams zich aan bij boyband Take That, nadat zijn moeder een advertentie ziet in de krant en hem aanmoedigt auditie te doen. Een aantal flink succesvolle jaren als internationale popster volgen, maar in 1994 beginnen er wat scheuren te ontstaan tussen Robbie en de groep. In 1995 stapt hij uit de band na onenigheid binnen de band én vanwege zijn drugsgebruik dat flink uit de hand is gelopen, plus het hieropvolgende wantrouwen van zijn bandleden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gigantisch gat

Maar dit weerhoudt Robbie er niet van om een solocarrière aan te breken. In 2002 tekent hij een record-brekend platencontract voor 80 miljoen pond en niet veel later ligt zijn vijfde studioalbum Escapology in de schappen. Een van nummers op het album wordt daarmee ook een van zijn grootste hits: Feel.

Robbie werkt veel samen met producer en tekstschrijver Guy Chambers, die tijdens de productie van Escapology aankomt met de muziek voor Feel. Die muziek valt hem in eerste instantie zwaar - Robbie heeft de wereld aan zijn voeten als megaster, maar kampt intussen al jaren met depressie, een slecht zelfbeeld en drugsgebruik. De muziek voelt te zwaar voor zijn mentale staat op dat moment, maar hij zet zichzelf er toch toe de tekst te schrijven. "Hij ging door een ware crisis toen hij Feel schreef. Hij vond de muziek verdrietig en, omdat hij manisch-depressief is, wilde hij er niet voor schrijven", vertelt Chambers aan NME. "Uiteindelijk deed hij het. Godzijdank deed hij dat en liet hij merken dat hij zich eenzaam voelde, en dat hij dat gigantische gat in zijn leven moest vullen met liefde."

Live at Knebworth

In 2003 staat Robbie drie avonden achter elkaar in Knebworth Park. In die drie avonden trekken zijn optredens in totaal meer dan 375 duizend bezoekers - een recordaantal in het Verenigd Koninkrijk dat sindsdien nog niet verbroken is. Tijdens deze concerten neemt Robbie livealbum Live at Knebworth op, dat twee keer platinum gaat.

Het een-na-laatste nummer op de tracklist is Feel. Tegen de tijd dat het zover is om het nummer te spelen, zijn de emoties bij Robbie hoog opgelopen. Zo hoog zelfs, dat ze na het eind van het nummer tot uiting komen als de ogen van de zanger vollopen. Als de tranen van de wangen geveegd zijn, keert hij nog een keer terug naar de microfoon voor een laatste toegift. En dat doet hij niet alleen: het publiek zingt de krachtige tekst met net zoveel overgave als Robbie dat doet.

Bekijk het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Robbie Williams in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Robbie Williams 7 keer in de lijst der lijsten. Zijn hoogste notering is Angels op plek 59. Feel staat op plek 548. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie