Roodshow

Het sprookje van Blauwe Maandag

  1. Nieuwschevron right
  2. Het sprookje van Blauwe Maandag

Ieder jaar op 31 december nodigt Oudejaarsdag alle 365 dagen van het jaar uit voor de jaarvergadering.

Ze zijn er allemaal, alle 365 dagen van het jaar en één keer per vier jaar is ook schrikkeldag aanwezig dan zijn ze zelfs met 366.

De dagen hebben veel gemeen. Ze bestaan allemaal uit 24 uur, 1440 minuten en 86400 seconden en ze komen allemaal maar één keer per jaar terug…

Toch zijn er ook verschillen. De derde dinsdag van september is deftig en elegant, zelfs een tikkeltje uit de hoogte vanwege zijn status als Prinsjesdag. Februari heeft Valentijnsdag, de dagen in juni zijn apetrots dat zij de langste dag van het jaar hebben en de decemberdagen scheppen maar al te graag op over hun feesten.

De januaridagen houden zich tijdens de jaarvergadering altijd een beetje afzijdig. Ze hebben geen grote feesten en de meest bizarre Elfstedentocht op een januaridag was in 1963. En toen was het ijs slecht. Net als het weer. Sterker nog, 18 januari 1963 was de zwaarste Elfstedentocht ooit.

Nee, van alle dagen van het jaar komen die van januari er het meest bekaaid vanaf. Tot 2005. Toen was er even feest in het januarikamp. Een Engelse wetenschapper had bedacht dat de laatste maandag in een volle januariweek Blue Monday zou worden. De derde maandag van januari sprong een gat in de lucht. Eindelijk had hij betekenis. Natuurlijk was hij nog geen Prinsjesdag, of Nieuwjaarsdag of Koningsdag maar dit betekende het einde van zijn inhoudsloze bestaan. Blue Monday. Wow. Ook nog eens zijn lievelingskleur.

De stemming sloeg om toen de derde maandag van januari de betekenis hoorde van Blauwe Maandag. De meest depressieve dag van het jaar? Mensen blut? Goede voornemens niet gehaald? Dat ging toch wel heel ver. Natuurlijk de derde maandag van januari was niet altijd de vrolijkste dag, maar hij was zeker niet altijd down of blut. Toch vonden de andere dagen van januari dat hij niet moest zeuren. Eindelijk was er een januaridag met betekenis.

Dus keek de derde dag van januari het een tijdje aan. Ieder jaar kwam er meer aandacht. Soms werd zelfs dagen van tevoren al aangekondigd dat Blue Monday er weer aankwam. Hoe meer aandacht er kwam voor Blue Monday hoe minder de derde maandag van januari zichzelf er in herkende. Want ook als er die dag mooi nieuws was, als de mensen blij en vrolijk waren, noemden kranten, tv rubrieken en radioprogramma’s hem de meeste depressieve dag van het jaar.

Er moest wat gebeuren. Ook al had de derde maandag van januari nu eindelijk status tussen al die andere dagen, dit klopte gewoon niet. In 2016 moest en zou het anders gaan. Dus belde de derde maandag van januari urenlang met de zon. Hij besprak zijn plan uitgebreid met de nachtvorst. Via een brief sommeerde hij de wolken, de wind en de regen weg te blijven.

En zo werd derde maandag van januari in 2016 eindelijk de Blue Monday die hij eigenlijk is.

De mensen genoten van een prachtig met sneeuw en ijskristallen bedekt landschap. De stralende zon en natuurlijk een prachtige blauwe lucht.

Blue Monday 2016 was misschien wel de mooiste dag van het jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie