Rob de Wijk in 30 MINUTEN RAUW: 'Je leert heel snel om competitief te zijn'
- Nieuws
- Rob de Wijk in 30 MINUTEN RAUW: 'Je leert heel snel om competitief te zijn'
In een nieuwe aflevering 30 MINUTEN RAUW heeft Ruud deze week Rob de Wijk te gast. De hoogleraar internationale betrekkingen vertelt onder andere over de levenslessen die hij opdeed als jonge zeiler, wat hem inspireerde zich te specialiseren en hoe hij zich als geschiedkundige verhoudt tot de (wereld)politiek: “Ik raad iedereen aan om goed te volgen wat er gebeurt, maar niet in paniek te raken.”
Zoals gebruikelijk begint Ruud zijn vragenvuur bij het allereerste begin, de geboorte van, in dit geval, Rob de Wijk. Hij komt op 14 augustus 1954 ter wereld in “een prachtig huis” in Dordrecht.
“Een hele mooie buurt”, zo omschrijft hij de wijk waar hij de eerste jaren van zijn leven doorbrengt. “Die bestaat nog steeds, niet weggebombardeerd in de oorlog.” Een vriendelijke omschrijving, die hint op een gelukkige jeugd. Al kan De Wijk zich van de jaren die hij in Dordrecht doorbrengt niets herinneren. “Ik heb eigenlijk tot m’n 14de geen herinneringen aan m’n jeugd, omdat ik een ongeluk heb gehad toen ik 14 jaar was.”
In 1968 woont het gezin De Wijk – bestaande uit vader, moeder, Rob en zijn 4 jaar jongere broer - in Zwolle. Wanneer Rob op zolder een bed uit elkaar schroeft, gaat het vreselijk mis. “Die ging m’n hoofd in, boven m’n ogen. Toen lag ik in het ziekenhuis. Ik werd geopereerd, diep onder narcose gebracht.” Herinneringen van voor het ongeluk zijn vóór voorgoed verloren: “Het eerste wat ik me herinner is dat mijn vader me in het ziekenhuis op kwam zoeken toen ik wakker werd”, vertelt hij. “Dus het is een grote chaos. Als ik lieg over die tijd, dan weet je waar het aan ligt.” Voor De Wijk zelf is het overigens geen gemis: “Wat je niet weet, deert je niet.”
Zeilen en zinnen
In het kader van zijn studie vertrekt De Wijk – geheel in lijn met familietraditie - richting Groningen. Als student ligt zijn focus volledig op het behalen van dat felbegeerde universitaire papiertje. “Ik was ook niet lid van een corps”, legt De Wijk uit. “Je wilt iets doen in je leven en dan hoort daar wel een bepaalde opleiding bij.” Het studentenleven gaat dan ook grotendeels aan hem voorbij, met uitzondering van één geliefde hobby, zeilen.
Van de een op de andere dag hangt de deskundige de zeilboot aan de wilgen en inmiddels geeft hij de voorkeur aan touren door het Franse landschap per motor. Toch omschrijft hij de uren die hij doorbracht op het water nog altijd als een "vormende tijd". Niet alleen is het leven op een zeilboot doorgaans oncomfortabel, als jonge zeiler raakt De Wijk ook verzeild in een scene die voor een hoop mensen altijd gesloten blijft. "Je komt in een wereld terecht van de grote CEO’s en het grote geld. Dus je leert heel snel om competitief te zijn, maar je leert ook om te gaan met mensen die bekend zijn, die iets gepresteerd hebben en die onwaarschijnlijk veel geldingsdrang hebben. Daarin moet je je overeind zien te houden. Ik denk dat dat het meest bepalend is geweest voor mijn toekomstige leven", concludeert hij. Van macht en roem is de geschiedkundige dan ook in geen enkele zin onder de indruk. "Dat maak ik al vanaf mijn 16de, 17de mee."
Leerling wordt meester
De Wijk is als student gebrand op een carrière in de journalistiek en schrijft een periode voor NRC en de Volkskrant. Maar in zijn zoektocht naar een specialisatie, verruilt hij de pen weer voor de schoolbanken en promoveert hij met een dissertatie over de NAVO’s ‘Flexibility in Response’ strategie. Meer over de keuze voor zijn expertise, zijn houding tegenover de (wereld)politiek en zijn eigen podcast, luister je hieronder in de nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW:
#4 - 30 MINUTEN RAUW met Rob de Wijk (S14) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild
30 MINUTEN RAUW
Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.
NPO Luister
Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.
Gerelateerd nieuws
Podcast
Robert van Hemert in 30 MINUTEN RAUW: ‘Toen dat gebeurde, stortte ik helemaal in’Podcast
Clarice Stenger in 30 MINUTEN RAUW: ‘Mijn moeder was door mijn geboorte teleurgesteld’Podcast
Kees Tol in 30 MINUTEN RAUW: ‘Dat was wel even schrikken’Programma
Pieterburen over verhuizing, Seal én adoptie: 'Dan heet ‘ie straks Ruud de Wild'