Inflatie bestrijden? 'Overheid gooit juist olie op het vuur'
- Nieuws
- Inflatie bestrijden? 'Overheid gooit juist olie op het vuur'
Het leven begint voor Nederlanders peperduur te worden. Aangezien er op het ministerie van Economische Zaken een minister rondloopt die geen economie gestudeerd heeft, nodigen Marianne en Rick zelf maar een hoogleraar in de studio uit: Lex Hoogduin. De economie is een puinhoop en de prijzen stijgen naar recordhoogtes. Hoogduin maakt zich dan ook grote zorgen.
Natuurlijk zorgt de oorlog in Oekraïne en de gestegen energieprijzen voor inflatie, maar er is meer aan de hand. De hoogleraar legt in Op z'n Kop! uit dat centrale banken vanaf 2011 jarenlang het gaspedaal bleven indrukken, ook toen de markt na de vorige crisis hersteld was. Daarnaast heeft de overheid tijdens corona ongelooflijk veel geld in de economie gepompt, terwijl dat geld niet besteed kon worden want we mochten niks.
Maar er is nog iets dat een grote rol heeft gespeeld. Rond de hele energietransitie om de klimaatdoelen te halen, zijn zoals Hoogduin het zegt 'oude schoenen weggegooid voordat er nieuwe beschikbaar waren'. "De overheid gooit olie op het vuur doordat het klimaatbeleid te willen financieren met energieheffingen, bovendien is onze productie sterk afhankelijk van gas (wat nu natuurlijk ook een probleem is vanwege de oorlog).
In het coalitieakkoord probeerde de politiek alle wereldproblemen op te lossen en gaf het iedereen maar zijn zin. "Van tevoren kon je zien dat de Nederlandse economie, dat al op volle toeren draait en tekort aan arbeidskrachten heeft, onmogelijk dit vol kan houden. Het coalitieakkoord had in zijn ambities bijgestuurd moeten worden."
Is het dan echt allemaal de schuld van D66? Rick van Velthuysen vraagt zich af of we worden gegijzeld door de partij. "Nou, als het nou alleen D66 was... Het is breder dan die partij. Een van de grote fouten die wij maken rond zaken als klimaat, rond stikstof, en andere terreinen is dat we onze doelen in de wet vast laten leggen. Dat is vragen om problemen. Als je iets wil waarvan je niet kunt garanderen dat je het kunt uitvoeren, dan voedt dat de onvrede. Dan gaan milieuclubs naar de rechter toe. En die kan dan niets anders dan het bezwaar honoreren", aldus Hoogduin.
Benieuwd wat hij nog meer te zeggen heeft? Luister hieronder naar de aflevering van Op z'n Kop!
#73 - OP Z'N KOP! Met prof. dr. Lex Hoogduin (Economie en Bedrijfskunde) - Op z’n Kop!
NPO Luister
Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.
Gerelateerd nieuws
100 uur voor KWF
Erna ging naar Toto om haar overleden zoon te erenPodcast
Gaat Frans Timmermans de natuurherstelwet halen?100 uur voor KWF
Hoe kun je kanker vroegtijdig opsporen? Gynaecoloog-oncoloog Nienke van Trommel legt het uit100 uur voor KWF
Snelle: 'Kanker treft niet alleen personen zelf, maar ook hun geliefden'