Nazmiye Oral in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik ben een Turkse Tukker'
- Nieuws
- Nazmiye Oral in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik ben een Turkse Tukker'
In een nieuwe aflevering 30 MINUTEN RAUW ontvangt Ruud de Wild auteur en actrice Nazmiye Oral. Samen verkennen ze haar jeugd; van Nazmiye’s geboorte in Hengelo tot haar langgekoesterde wens te studeren aan de kunstacademie.
Ruud en Nazmiye behoren tot dezelfde generatie. Sterker nog, de twee zijn leeftijdsgenoten. Al lijkt geen van beide veel waarde te hechten aan leeftijd. "Ik heb er nooit iets mee gehad. Maar hoe ouder ik word, hoe trotser ik word", vertelt de 55-jarige auteur en actrice. Ze voelt zich niet alleen heel fit, ze heeft ook de ervaring die bij haar leeftijd komt kijken. "Hoe ouder je wordt, hoe meer ik mezelf word. Ik vind het te gek."
Hengelo
Nazmiye wordt op 28 mei 1969 geboren in Hengelo. Een plek waar ze nog regelmatig komt: "Ik ga regelmatig terug, want mijn moeder woont daar, mijn zusje en mijn broertje", vertelt ze. "Ik ben toch een tukker. Ik ben een Turkse Tukker."
De eerste paar jaar van haar jeugd groeit Nazmiye op in de Sterrenbuurt. De actrice denkt met een glimlach terug aan haar ouders. "Een knap stel", zo omschrijft ze. "Ik vind het leuk, omdat ze natuurlijk getrouwd zijn zonder dat ze elkaar kenden, uitgehuwelijkt. Maar ze waren wel echt gek op elkaar. Dus het was wel een goede match."
Naar school in Turkije
Maar dankzij haar Turkse roots – Nazmiye’s ouders zijn geboren in Turkije – brengt ze niet haar hele jeugd in Hengelo door. Tot haar 16e gaat ze naar school in Hengelo. "Hartstikke leuk. Daarna 4 jaar in Turkije. Minder leuk", zegt ze. In Turkije gaat Nazmiye 4 jaar lang naar school. "Dat werd toen gedaan, want mijn ouders waren geen migranten, dat waren gastarbeiders." Het schakelen tussen de twee verschillende landen blijkt lastig. Wanneer de kunstenaar in spe naar Turkije verhuist, spreekt ze namelijk geen Turks. En als ze terugkeert naar Nederland, wacht haar eenzelfde uitdaging. "Toen moest ik in een schakelklas, want ik kon natuurlijk helemaal geen Nederlands meer."
Nazmiye’s jeugd was niet gemakkelijk. "Nee, absoluut niet. Het was zwaar", zegt ze tegen Ruud. "Ik heb een broertje, Arif, die is verstandelijk beperkt. Daarna een broertje, die is doodgeboren. Daarna een zusje, die is laag begaafd. En daarna een veel jonger broertje, dus ik was redelijk alleen. En ik moest op al die kinderen letten omdat mijn ouders veel weg waren, werken. Dus het was zwaar voor mij. Maar wat wel heel erg leuk was, is toen de video’s opkwamen en je had overal die videotheken. Dan moest je kiezen. Elk weekend kwamen vrienden van mijn ouders bij ons. En dan bleven ze ook slapen en dat was zo gezellig. Er werd kip gegrild, er waren zulke stapels met Turkse komedies of drama. Dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt."
'Dit klopt niet'
En dan komt het moment dat Nazmiye zich losmaakt van Hengelo en het gezin en haar eigen pad gaat bewandelen. Iets waar ze lang op heeft gewacht. "Ik voelde altijd al: dit klopt niet. Mijn voorland was dat ik moest trouwen en kinderen krijgen. This is it."
Benieuwd naar het hele gesprek tussen Nazmiye en Ruud? Luister de nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW hieronder:
#9 - 30 MINUTEN RAUW met Nazmiye Oral (S12) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild
30 MINUTEN RAUW
Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.
NPO Luister
Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.
Gerelateerd nieuws
Podcast
Gaby Blaaser in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik was altijd op zoek naar meer, beter'Podcast
Emile Roemer in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik ga sowieso niet achter de geraniums zitten'Podcast
Wibi Soerjadi in 30 MINUTEN RAUW: 'Het belangrijkste vind ik die muziek'Podcast
Maan in 30 MINUTEN RAUW: 'Het is een spoedcursus volwassen worden'