Podcast
NTR

Gewoon al gek genoeg? Deze Nederlandse muzikanten liepen juist níet in de pas

foto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Gewoon al gek genoeg? Deze Nederlandse muzikanten liepen juist níet in de pas

We lijken wel zo’n nuchter volkje, met de gevleugelde uitspraak ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Maar is dat wel zo? In de podcast Doe Maar Normaal ontmoet je de mensen die geen zin meer hadden om in de pas te lopen. Die protesteerden tegen de oorlog en de atoombom.

1. VOORDAT DE BOM VALT - Doe Maar Normaal

Denk je aan protestsongs, dan denk je aan Boudewijn de Groot, met zijn protest tegen de oorlog in Vietnam. “Dat is echt het beginpunt van de Nederlandse protestmuziek”, vertelt letterkundige Laurens Ham, die het boek ‘Op de vuist schreef’ over de geschiedenis van protestliedjes in Nederland. “Althans: van de protest-pópmuziek. Want je had al wel strijdliederen. Dat begon al best wel vroeg, bijvoorbeeld met het Volkellied van Frits Lambrechts.”

Protestfietsen

Dat lied was geschreven voor een van de eerste georganiseerde demonstraties in Nederland. Communisten organiseerden in de vroege jaren zestig een fietstocht naar de vliegbasis in Volkel, omdat ze dachten – terecht, zou later blijken – dat daar in het geheim Amerikaanse atoomwapens lagen opgeslagen.

De angst voor de bom zou ook een inspiratiebron worden voor een andere bekende protestsong, ‘Voordat de bom valt’ van Doe Maar. De vredesbeweging zorgde in die tijd voor meerdere massale demonstraties. “We denken altijd over de jaren zestig: toen gebeurde het”, vertelt Ham. “Maar eigenlijk gebeurde het in de vroege jaren tachtig, qua aantallen demonstranten”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'De bom' werd geschreven door bandlid Ernst Jansz, die zich zorgen maakte over de Koude Oorlog en het gevaar van een atoomoorlog. "Ik vroeg me af: wat is écht belangrijk?', vertelt hij in de podcast. "Dan lig ik naast jou [in een schuilkelder] en ik heb jou nooit gekend. Dat is toch doodzonde? Waar gaat het om in het leven? Het gaat om: ik wil jou kennen. Dat vind ik belangrijker dan al het andere. En laat die bom dan maar vallen.”

Waar zijn nu de protestliedjes?

In de jaren zestig en tachtig werden de problemen in de wereld dus zeer serieus genomen, en leverden ze protestliedjes en bespiegelingen over het leven op.

Aan problemen in de wereld is vandaag de dag ook geen gebrek. Maar waar zijn de protestliedjes? Het lijkt wel alsof we niet meer in staat zijn om zonder ironie voor een grotere zaak te staan. Hoe dat precies zit, dat kun je horen door naar de hele podcast te luisteren:

1. VOORDAT DE BOM VALT - Doe Maar Normaal


In Doe Maar Normaal ontdek je de verhalen achter de grootste, fascinerendste en obscuurste Nederlandstalige protestnummers. Veel mensen komen niet verder dan Boudewijn de Groot, maar er is zoveel meer.

Ontdek de verdwenen parels van de Nederlandse protestpop met presentatoren Mirthe van der Drift, Rose Heijnen en wetenschapper Laurens Ham.

Ster advertentie
Ster advertentie