Podcast

Lale Gül in 30 MINUTEN RAUW: 'Er is een continue dubbele standaard'

foto: POWNED
  1. Nieuwschevron right
  2. Lale Gül in 30 MINUTEN RAUW: 'Er is een continue dubbele standaard'

In de nieuwste aflevering van 30 MINUTEN RAUW verwelkomt Ruud de Wild de Turks-Nederlandse schrijver Lale Gül, bekend van haar debuutroman Ik ga leven. Ze vertelt openhartig over haar interne conflict rondom haar dubbele paspoort, de breuk met haar familie en de aanhoudende bedreigingen.

Geboren in Amsterdam uit Turkse ouders: Lale Gül vertelt tegen Ruud hoe ze opgroeide met een "hele Turkse opvoeding" terwijl ze in Nederland leefde. Ze bezit zowel een Nederlands als een Turks paspoort, maar overweegt haar Turkse paspoort in te leveren. "Als het aan mij ligt, hoef ik mijn Turkse paspoort helemaal niet", zegt ze.

Güls kritische blik op de Turkse cultuur heeft geleid tot spanning en haar familie heeft het contact met haar verbroken. Hoewel ze aangeeft de breuk inmiddels geaccepteerd te hebben, geeft ze toe dat het onderwerp emotioneel beladen blijft: "Bij de psycholoog barst ik wel altijd in huilen uit."

Culturele clash

De verschillen in overtuiging tussen Gül en haar familie worden pijnlijk duidelijk als ze in de puberteit besluit zich niet meer aan de traditionele normen van haar cultuur te houden. De ongelijke behandeling van mannen en vrouwen binnen haar gemeenschap is en blijft een doorn in het oog: "Waarom de familie-eer afhangt van de vrouwelijke familieleden en niet van de mannelijke, dat snap ik dus niet", vertelt ze. "Er is een continue dubbele standaard."

De schrijver beschrijft de pijnlijke afstand tussen haar en haar familie, vooral met betrekking tot haar ouders die spreken van haar 'verlies aan de Nederlanders'. "Zij zien het zo dat ze eigenlijk een dochter hebben verloren aan 'de Nederlanders' en aan de Nederlandse cultuur", legt ze uit.

'Ik mis niet veel'

Ondanks haar succes als schrijver, blijft Gül angstig vanwege bedreigingen die ze ontvangt. "Soms is dat weer een tijdje weggeëbd, maar dan krijg ik ineens weer een bericht met een dreigement", vertelt ze. Toch blijft ze vasthouden aan haar overtuigingen en schrijverschap, ondanks de risico’s. "Ik vind dat eng, maar ik weet dat ik er niet aan kan veranderen."

De relatie met haar familie mag dan verbitterd zijn, Gül hoopt nog altijd een betere band op te kunnen bouwen met haar jongere zusje: "Ik ben namelijk heel depressief en eenzaam geweest nadat mijn familie mij verstoten had. Nu ben ik vrij gelukkig, ik mis niet veel", vertelt ze. "Ik heb heel veel schuldgevoel tegenover mijn kleine zusje. Zij is 13 en heeft veel moeite met alles wat ik denk en schrijf. Ik zou beter contact met haar willen in de toekomst."

#3 - 30 MINUTEN RAUW met Lale Gül (S13) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie