Waarom onweer bijna nooit 's ochtends voorkomt
- Nieuws
- Waarom onweer bijna nooit 's ochtends voorkomt
Het is de laatste weken erg vaak raak: alweer onweer! Hoe kan het dat onweer meestal 's middags of 's avonds ontstaat en vrijwel nooit 's ochtends?
Meestal 's middags of 's avonds
Weervrouw Margot Ribberink legt het uit in Wout2Day: "De meeste onweersbuien ontstaan omdat de aarde door de zon verwarmd wordt. Die warme lucht stijgt op en vormt een wolk. Er ontstaan hagelstenen, die tegen elkaar aan schuren en voor statische elektriciteit zorgen. Af en toe overleeft zo'n bui de nacht en ontweert het 's ochtends."
Uitzonderlijk weerbeeld
Het huidige weerbeeld is uitzonderlijk. Ribberink: "Op dit moment heeft een groot deel van Europa hetzelfde onstabiele en warme weer, met soms zelfs tropische temperaturen." Volgens de weervrouw is er dan sprake van een hele explosieve atmosfeer: "Als je naar satellietbeelden kijkt, zie je gewoon bommetjes ontploffen. De buien die dan vallen zijn ongekend."
Als je naar satellietbeelden kijkt, zie je gewoon bommetjes ontploffen.
Geen voorbode voor wisselvallige zomer
De warme meimaand zegt volgens Ribberink niets over het weer tijdens de rest van de zomer: "Je kunt niet zomaar zeggen dat dit een voorbode is voor een wisselvallige zomer. Vaak hebben we in de zomer vier of vijf dagen achter elkaar droog weer en daarna een onweersbui. Dat zal nu ook wel weer zo zijn."
Beluister hier het hele interview met Margot Ribberink bij Wout2Day:
Hebben we meer te maken met onweer? Weervrouw Margot Ribberink geeft antwoord.
Wout2Day
Dj: Wouter van der Goes
Ma - do 18:00 - 20:00
Foto omslag: ANP