Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Paolo Nutini

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Paolo Nutini

In De Gouden Strot eren wij de halsjes van de zangers en zangeressen die onze oren door de jaren heen hebben gestreeld en bespeeld. Vandaag vieren we een stem die overdonderend rauw kan zijn, maar ook meeslepend beladen. We hebben het over de raspende gouden strot van Paolo Nutini.

De geboorte van een troubadour

Paolo Giovanni Nutini wordt in 1987 geboren in de Schotse stad Paisley. Hij groeit op omgeven door liefde, soul, classic rock en fish and chips. Zijn ouders hebben een fish and chipszaak en hopen dat hij deze zal overnemen, maar Paolo heeft andere plannen. Hij wil zingen.

Het begin van zijn carrière berust eigenlijk op toeval. Tijdens een optreden van een zanger, die door een vertraagde vlucht niet op tijd kan zijn, wordt een karaokemachine ingezet om het publiek te vermaken. Paolo krijgt de kans om te zingen, verovert het publiek en ontmoet die avond de man die zijn manager wordt. Drie jaar later brengt hij zijn eerste single uit, die meteen naar de top van de Engelse hitlijsten schiet.

Wereldwijde bekendheid

De hele wereld valt voor de charmante, knappe troubadour met de Italiaanse naam en het Schotse accent. Hoewel je dat accent niet terug hoort in zijn muziek, is het duidelijk aanwezig in zijn interviews. Liefde is de grootste inspiratiebron voor Paolo, die op zijn 18e al klinkt als een doorleefde soulzanger van 64. Hij toert de wereld rond, brengt nog een album uit, en verdwijnt dan plotseling van het toneel. Paolo laat zich niet sturen door geldbeluste muziekmanagers, maar volgt zijn eigen pad, gedreven door inspiratie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een triomfantelijke terugkeer

In 2013 keert hij terug met het krachtige nummer Iron Sky, een aanklacht tegen politici die de vrijheid van hun volk inperken. Na de aanslag op het Franse stripblad Charlie Hebdo in 2015 krijgt het nummer een andere betekenis en wordt het een ode aan de vrijheid en de liefde die individuen tot een hechte gemeenschap smeedt.

Na deze periode verdwijnt Paolo opnieuw. Niemand weet waar hij is of wat hij doet. Er gaan geruchten dat hij, omgeven door alcohol en drugs, de wereld rondreist. Maar acht jaar later duikt hij weer op met het indrukwekkende Through The Echoes. De soulvolle oprispingen in het refrein zijn een bewijs van zijn ongeëvenaarde talent. Niemand kan de liefde in al zijn facetten zo hartverscheurend prachtig verwoorden en bezingen als Paolo Nutini, het mooist klinkende schuurpapier aller tijden.

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie