Linda vraagt aandacht voor babysterfte: ‘Er rust een taboe op’
- Nieuws
- Linda vraagt aandacht voor babysterfte: ‘Er rust een taboe op’
Ieder jaar staat 9 tot 15 oktober in het teken van Baby Loss Awareness Week. In deze week wordt er over de hele wereld aandacht gevraagd voor babysterfte. Giel Beelen bespreekt het heftige thema met Linda Egging, die het zelf meemaakte.
“Een op de vier zwangerschappen eindigen in een miskraam of in een stil geboren baby’tje”, vertelt Linda in de uitzending van Giel. Linda kaartte het verdrietige thema eerder al aan bij het tv-programma Het Mooiste Meisje van de Klas. Dinsdagavond deelt ze haar verhaal op de radio. “Op 15 februari 2011 was ik 33 weken zwanger en kreeg ik last van buikpijn, wat steeds erger werd. Toen ben ik met spoed naar het ziekenhuis gegaan.” De artsen vertellen Linda dat haar baarmoeder is gescheurd. “Ik was nauwelijks meer bij kennis, ik had bijna vier liter bloed verloren. En daar kreeg ik dus te horen dat Jackie was overleden.”
Na dit bedroevende nieuws heeft Linda weinig tijd om afscheid te nemen van haar ongeboren kind. “Ze heeft nog drie dagen bij mij op de kamer gelegen.” Met alternatieve geneeswijze en liefde van haar omgeving slaat ze zich door het verdriet heen. “En de wil om er te zijn voor mijn man Jurriaan en mijn lieve zoon Dean. Je moet gewoon door voor je kind, hij heeft je nodig. Hij is gewoon een held wat mij betreft.”
Taboe
Ondanks het feit dat babysterfte vaak voorkomt, heerst er gek genoeg nog steeds een taboe op het thema. Dat is ook precies de reden waarom Linda zich inzet voor Stille Levens. “Mensen zijn bang om je te benaderen als ze weten dat je een baby hebt verloren. Er hangt een bepaalde lading aan, die eigenlijk heel snel verbroken kan worden als je er gewoon over gaat praten.”
Een platform dat zich daarvoor inzet is Stille Levens. Zij bieden met hun eigen expertteam kennis en steun aan mensen die te maken krijgen met het verlies van een baby. Linda is ambassadrice van het kenniscentrum. “Mensen kunnen daar met allerlei vragen terecht, maar kunnen ook gewoon telefonisch contact hebben met therapeuten. Je kan er heel breed informatie vinden.”
Bekijk hieronder het hele gesprek:
Giel
Je hoort Giel maandag tot en met vrijdag van 22.00 tot 00.00 uur op NPO Radio 2.