Programma
AVROTROS

Herman maakt z’n retour in Acda en de Munniks Ik Zeg Niets: 'Hij deugt niet'

foto: AVROTROS / Mike van Merode
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman maakt z’n retour in Acda en de Munniks Ik Zeg Niets: 'Hij deugt niet'

Acda en de Munnik is vanochtend te gast in Aan De Slag! Het duo laat de nieuwste single horen, waarin Herman opnieuw zijn opwacht maakt. Bart vraagt zich af of het deze keer beter afloopt met het mysterieuze personage: "Wat hebben jullie tegen Herman?"

De laatste zomerdagen zijn in aantocht en Bart blikt alvast vooruit op het muzikale najaar. Van 7 t/m 10 november staat Acda en de Munnik in Rotterdam Ahoy met De Reünie, maar een openingsnummer is nog niet geselecteerd: "Ik heb nog geen idee. Want alles bepaalt vanaf dan wat er gaat gebeuren", legt Thomas Acda uit.

En dat betekent dat het eerste nummer ook zomaar eens een cover zou kunnen zijn. "Het is niet alleen maar: oké we gaan lekker alle oude liedjes spelen, iedereen mag lekker meezingen", licht Paul de Munnik toe. "Want dat weet je op een gegeven moment ook wel. Voor ons, maar ook voor het publiek. We willen wel een soort verhaal vertellen."

'Ontzettende lul'

Verhalen vertellen kan het duo als geen ander. Een rode draad door de verschillende albums en singles die Acda en de Munnik de afgelopen jaren heeft uitgebracht, is Herman. Het personage speelt een hoofdrol in Als Het Vuur Gedoofd Is, keert terug in Het Regent Zonnestralen en belandt opnieuw in een penibele situatie in Voicemail.

Ook Bart is het grimmige lot van het mysterieuze figuur niet ontgaan "Wat hebben jullie tegen Herman", vraagt hij het duo. "Ontzettende lul", grapt De Munnik. "Herman, die deugt niet hoor, die kun je er niet bij hebben", valt Acda hem bij. Meerdere keren komt Herman bijna aan zijn tragische einde, maar "het lukt maar niet", zegt De Munnik. "In de huidige single is hij ook weer terug. Hij staat weer in de vijver."

Geestig weerzien

De wederkeer van Herman is een ingeving van Thomas Acda. "Het leek me ontzettend geestig", vertelt hij. "Ineens dacht ik: het lijkt me zo grappig dat je de karakters die je ooit verzonnen hebt - dus die helemaal niet bestaan - dat je die weer tegenkomt en dat ze verhaal komen halen over wat je over ze verzonnen hebt."

Benieuwd hoe die Herman er nou eigenlijk uitziet? Dat blijft natuurlijk een mysterie, want de beste man bestaat niet. Maar Acda heeft wel een duidelijk beeld in zijn hoofd. "Heeft hij een bruine leren schooltas, zo’n een Leo Beenhakker-regenjas en een te grote bril, zo'n bril waarbij seriemoordenaars denken: 'Dat is een leuke bril.'"

Luister hieronder de nieuwste single van Acda en de Munnik, Ik Zeg Niets:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Herman op het witte doek?

Herman mag dan in het leven geroepen zijn door Acda en de Munnik. Een gelukkig en sereen leven hebben de mannen hem zeker niet meegegeven. "Moeten jullie niet een keer iets voor ‘m doen?", stelt Bart nobel voor.

"Ik ben bezig met iemand om te bedenken of er een film zit in wat er nou gebeurt", vertelt Acda. In Het Regent Zonnestralen heeft Herman zijn auto verkocht, die vervolgens uit de bocht vliegt met de nieuwe eigenaar achter het stuur. Hermans familie denkt dat hij niet meer in leven is. "Hij heeft geen verleden meer. Hij kan doen wat hij wil. Wat gaat hij dan doen?", vraagt de zanger zich hardop af.

Luister hieronder het hele gesprek terug:

Video niet beschikbaar

Aan De Slag!

Je hoort Aan De Slag! iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie