Programma

Seksuoloog Astrid: 'Jongeren weten niet hoe seks in het echt werkt'

  1. Nieuwschevron right
  2. Seksuoloog Astrid: 'Jongeren weten niet hoe seks in het echt werkt'

Op dit moment is seksuele voorlichting alleen gefocust op voortplanting, maar ook hele andere onderwerpen mogen volgens jongeren aangesneden worden!

Dit is de uitkomst van een onderzoek onder honderden scholieren. Het onderzoek is opgezet door Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit. Opvallend is dat het onderzoek door scholieren zélf is uitgevoerd die hun leeftijdsgenoten naar hun behoeftes met betrekking tot seksuele voorlichting hebben gevraagd.

Taboe

Gijs Staverman belt hierover met seksuoloog Astrid Kremers. Ze legt uit: “Jongeren geven aan dat ze over meer willen praten dan alleen maar over de bloemetjes, bijtjes en voortplanting. Zij willen dat het echt gaat over plezier, leren praten over seksualiteit, wensen, grenzen en sexting. Op die manier willen ze het taboe er vanaf halen.”

Seks 'in het echt'

Kremers merkt ook dat in haar seksuologiepraktijk jongeren in ‘het echt’ niet weten hoe seks werkt. “Ik zie heel veel jonge vrouwen die pijn hebben als ze vrijen. Dit komt omdat ze niet hebben leren praten over hun wensen en grenzen. Ook weten ze niet hoe belangrijk het is dat je als vrouw ontspannen en opgewonden bent als je gaat vrijen.” Ook wordt er nooit gesproken over sexting, oftewel seks via social media. Dit komt volgens Astrid Kremers omdat de personen die de voorlichting moeten geven, hier geen ervaring mee hebben. ”Het is vooral: pas op, kijk uit, gevaarlijk. Er wordt weinig gesproken over de leuke kanten van sexting. Jongeren horen dat het niet mag, maar ze doen het wel. Ze krijgen dus niet te horen hoe het op een leuke manier kan."

'Er is in 100 jaar bijna niets veranderd'

Gijs vindt dat de seksuele voorlichting in de afgelopen jaren erg weinig is veranderd. "In de tijd dat ik nog les kreeg deden we er een beetje lacherig over. Seksuele voorlichting was toen: je had een man, die past in een vrouw, daar krijg je kinderen van en als je dat niet wil doe je een condoom om. Daar is in 100 jaar bijna niets aan veranderd", vertelt Gijs.

Quote

In de tijd dat ik nog les kreeg deden we er een beetje lacherig over

Gijs Staverman

Benieuwd naar het hele gesprek tussen Gijs en Astrid Kremers? Beluister het fragment hieronder:

Seksuele voorlichting 2.0: het mag allemaal wel wat moderner

Gijs 2.0

Gijs Staverman met zijn lunchshow Gijs 2.0 hoor je iedere dag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie