Petula Clark over haar hit 'Downtown': 'Ik was er meteen weg van'
- Nieuws
- Petula Clark over haar hit 'Downtown': 'Ik was er meteen weg van'
In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt Petula Clark over hoe haar hit 'Downtown' werd geschreven, de invloed ervan in Amerika en wat ze er zelf van vindt.
Net als veel kinderen hield Petula Clark als vijfjarig meisje erg van zingen, maar toen haar vader erachter kwam hoe getalenteerd ze was, moedigde hij haar aan om verder te gaan in de muziek. Ze was pas negen jaar toen ze haar radiodebuut maakte. "Tijdens de oorlog zong ik voor 't eerst op de radio voor de troepen. Daardoor werd ik een soort ster, een kindsterretje", vertelt Clark.
'Downtown'
Maar haar carrière stopte niet als kindsterretje. Ze scoorde verschillende hits en in 1964 bracht ze het nummer 'Downtown' uit. De schrijver van het nummer, Tony Hatch, speelde het nummer voor haar toen hij net terug kwam uit Amerika. Hatch legt uit: "Het idee voor 'Downtown' was net bij me opgekomen, maar het was nog niet af. Ik speelde het met aarzeling voor haar, want ik vond het nog te vroeg." Hij had alleen de titel en de melodie, maar Clark was er meteen weg van. "Als de tekst net zo goed wordt als de melodie, dan moeten we het opnemen", overtuigde Clark hem ervan.
Succes in Amerika
De zangeres woonde tijdens de opnamens van 'Downtown' in Parijs met haar Franse echtgenoot. Ze had inmiddels al twee jonge kinderen en ze had een boordevolle agenda. "Het maakte m'n leven wel ingewikkelder. Ik had veel succes en toen kwam 'Downtown'." Het werd eerst een hit in Engeland en daarna zelfs in Amerika. "De Amerikanen begonnen te gillen dat ik de oversteek moest maken. Maar ik zei: 'Dat gaat niet. Ik heb andere verplichtingen'."
'Wijk weer tot leven wekken'
Vele jaren later wordt Clark opnieuw gevraagd om het nummer in Amerika te zingen, maar dit keer vanwege een trieste reden. Na de aanslagen op 11 september 2001 in Amerika werd het gebied rondom het World Trade Centrum, waarin de Twin Towers stonden gebouwd, als een soort verboden terrein gezien. "Het was een vreemde plek. Ze probeerden het gebied te promoten door mijn plaat te draaien. Ik ben uitgenodigd om te komen zingen voor de burgemeester en de gouverneur om die wijk weer tot leven te wekken", aldus Clark.
Benieuwd hoe Petula Clark over het nummer denkt? Bekijk het in deze aflevering:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Foto omslag: screenshot
Gerelateerd nieuws
NPO Radio 2 Top 2000
1910 Fruitgum Company’s Simon Says doet de onrust van de 60's even vergetenNPO Radio 2 Top 2000
Where Did Our Love Go was eigenlijk niet bedoeld voor The SupremesNPO Radio 2 Top 2000
Maak kans op kaarten voor de opnames van het tv-programma Top 2000 a gogoNPO Radio 2 Top 2000
Spinvis legt uit: de verhalen achter Herfst En Nieuwegein, Voor Ik Vergeet en Kom Terug