Een maand na de aardbeving is de situatie in Turkije en Syrië amper verbeterd
- Nieuws
- Een maand na de aardbeving is de situatie in Turkije en Syrië amper verbeterd
Een maand na de aardbevingen in Turkije en Syrië is de situatie in het rampgebied amper verbeterd. Sinan Can ging pas weer terug en zag vooral chaos, vertelt hij bij De Wild in de Middag: "Erdogan weet het niet. Echt niet."
Sinan Can ging recentelijk weer terug naar Turkije en Syrië en zag dat hulp maar mondjesmaat verloopt. "Ik heb bijna dagelijks contact met de mensen in Noord-Syrië. Die zeggen dat ze een tekort aan bijna alles hebben." Dat is volgens Can te wijten aan het feit dat vrachtwagens amper het land kunnen bereiken. "Turkije houdt de grenzen toch dicht, ondanks dat het land eerder aankondigde de grenzen open te stellen. Vanuit Syrië kun je het rampgebied ook niet bereiken, want dan moet je door regimegebied. Dat gebied controleert Assad en die laat bijna niks toe. Hij heeft zelfs een paar dagen geleden een toegangsweg gebombardeerd." Assad zou sinds de aardbeving 66 bombardementen hebben uitgevoerd in Syrië. "Hij denkt: stel dat een gebouw is ingestort en nog niet iedereen is dood, dan help ik wel even een handje mee."
'De mensen weten het ook niet meer'
Ook het puinruimen verloopt nog verre van voorspoedig. "Milieuorganisaties waarschuwen dat puin weliswaar geruimd wordt, maar vervolgens elders weer wordt neergestort. Daar zit natuurlijk veel beton bij, maar ook asbest. Ze doen maar wat. Dat gaat grote gevolgen hebben, ook voor de natuur daar."
Can zegt dat leiderschap nu van groot belang is. "De leider van het land zelf (Erdogan, red.) weet het ook niet meer. Eerst was hij heel boos, hij schold iedereen uit. Een paar dagen later vroeg hij om vergeving. En nu heeft ie nog geen plan. De mensen weten het ook niet meer."
Het beleid van Erdogan maakt het de elf hulporganisaties die samen Giro 555 vormen ook niet makkelijker. "Zij moeten goed kijken hoe ze het geld verdelen en waar het terechtkomt. Nederlanders hebben massaal gegeven en we willen zeker weten dat het goed terecht komt." In elk geval was het mogelijk om de eerste hulp te bieden, maar andere problemen stapelen zich op. "Drinkwater bijvoorbeeld, daar zijn nu grote tekorten. Er zijn 1,5 miljoen daklozen in het aardbevingsgebied. Die moeten wel elke dag 7 liter water drinken om te overleven."
Structuur
Can denkt dat betere structuur al een hoop scheelt. "De Turken zelf kunnen het niet managen, dus buitenlandse NGO's moeten meer hulp bieden. Er is best wel veel kritiek ook op Erdogan. We zijn een maand verder: wat gaan we vanaf nu doen? Nou, hij weet het niet. Echt niet."
Hulp vanuit Nederland is zeker mogelijk. "Wat we moeten doen: kleine initiatieven steunen." En tegen Ruud de Wild: "Misschien moeten we nog een keer daarnaartoe."
Video niet beschikbaar
De Wild in de Middag
De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.
Gerelateerd nieuws
Muzieknieuws
Metallica doneert 250.000 dollar aan Turkije en SyriëProgramma
Sinan Can: 'In de buitengebieden is het niet gelukt om op tijd hulp te sturen'Programma
Sinan Can over aardbeving Syrië en Turkije: 'We gaan alleen maar ellende zien'Nieuws
Arman vraagt bijzonder liedje aan voor Giro555: 'Eenheid, verbroedering, verdriet'