Hierdoor wordt een eierdooier blauw
- Nieuws
- Hierdoor wordt een eierdooier blauw
Dit keer een uiterst interessante vraag van luisteraar Lina. Zij vraagt zich af waarom de dooier van een hardgekookt ei blauw wordt.
Zoeken naar het antwoord
De vraag wordt beantwoord door Alex Janssen. Hij is de voorzitter van Blij met een Ei en deze organisatie geeft de inwoners van Nederland zoveel mogelijk informatie over alles wat te maken heeft met eieren. "Ik ben even gaan zoeken", vertelt Janssen. "Ik wist het namelijk ook niet meteen."
Eetbaar
Gelukkig heeft hij na het onderzoek wel een antwoord voor Lina. "In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen. "Een vers ei is het lekkerste", zegt Janssen. "Hoewel het er niet mooi uit ziet, kan je een ei met een blauwe kleur gerust nog opeten."
Luister het hele gesprek over gekookte eieren hieronder:
Waarom wordt een dooier van een hardgekookt ei blauw?
Bureau Kijk in de Vegte
Dj: Jeroen Kijk in de Vegte
Elke zondag tussen 12.00 en 14.00 uur
Foto omslag: ANP
Gerelateerd nieuws
Programma
Hannah Mae ontleedt nieuwe single Rode Draad: 'Sta ik eigenlijk achter mijn keuzes?'Programma
"Het is zeker anders dan Er staat een paard in de gang"Programma
ADHD vanuit je theaterstoel: Thomas van Luyn neemt je mee in zijn hoofdProgramma
Maan over de nieuwe fase in haar carrière: 'Heel leuk om jezelf te heruitvinden'