VVD wint verkiezingen
- Nieuws
- VVD wint verkiezingen
Mark Rutte lijkt ook de komende vier jaar in het torentje in Den Haag door te brengen, nadat de VVD als veruit de grootste partij uit de bus kwam bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Formatie leiden
Hoewel de VVD ten opzichte van de voorgaande verkiezingen uit 2012 flink wat zetels inlevert, krijgt de regeringspartij met afstand de meeste stemmen. Daardoor kan Rutte de formatie leiden waaruit binnen enkele dagen een kabinet moet ontstaan. Om te kunnen regeren, heeft de VVD tenminste drie andere partijen nodig. Eerder sprak Rutte al zijn voorkeur uit voor CDA en D66, partijen waarvan het zeer waarschijnlijk wordt geacht dat ze mee gaan regeren. Wie die derde partij wordt, moet in de komende dagen blijken.
Fors omhoog
Partijen die een forse groei zien tijdens deze verkiezingen zijn PVV, D66, CDA en Groen Links, die zijn aantal zetels zelfs verviervoudigt. Lijsttrekker Jesse Klaver lijkt met Groen Links vooral veel stemmen van jongeren te hebben gekregen, hoewel zijn ambitie om minister-president te worden nog buiten bereik ligt. Datzelfde geldt voor Geert Wilders, die ondanks een flinke groei van de PVV niet in de Tweede Kamer terecht zal komen. VVD-leider Rutte heeft een samenwerking met de PVV expliciet uitgesloten.
Foto: Bullet-Ray
Hard onderuit
Tegenover de winst van PVV, D66, CDA en Groen Links staat een pijnlijk verlies voor de PvdA, dat veel harder wordt afgestraft voor het beleid van de afgelopen vier jaar dan regeringspartner VVD. Lodewijk Asscher lijkt vooral veel zetels te hebben verloren aan Klaver en Pechtold. De SP en SGP blijven stabiel en er zijn enkele zetels winst voor kleinere partijen als 50Plus, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Denk en Forum voor Democratie, dat voor het eerst in de Tweede Kamer mag zitten.
Hoge opkomst
De opkomst tijdens de verkiezingen was hoger dan in september 2012, toen krap 75 procent van de Nederlandse bevolking naar de stembus ging. Dit jaar was dat 80 procent. De hogere opkomst is mede te danken aan het goede weer. Er kon dit jaar op 1.116 kandidaten van 28 partijen een stem worden uitgebracht. Dat aantal was sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo groot. Ruim de helft van de kandidaten zijn vrouwen. Dik 75.000 Nederlanders brachten vanuit het buitenland hun stem uit en ook dat aantal is bijzonder hoog.