Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Lana Del Rey

foto: ANP AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Lana Del Rey

In De Gouden Strot eren wij de zangers en zangeressen die onze oren door de jaren heen hebben gestreeld en bespeeld. En vandaag: Lana Del Rey.

Van Kerkkoor tot Kostschool

Lana wordt in 1985 geboren als Elizabeth Woolridge Grant in New York City. In haar basisschooljaren is ze solist in het kerkkoor. Elizabeth heeft moeite met vrienden maken en belandt op jonge leeftijd in een soort filosofische crisis. Ze kan er met haar hoofd niet bij dat mensen sterfelijk zijn - en zijzelf dus ook. Dit maakt haar zo ongelukkig dat ze op haar 14e een drankprobleem ontwikkelt. Haar ouders sturen haar daarom naar een kostschool…

Daarna, tijdens haar studie -het zal je niet verrassen- filosofie, staat zingen nog op de achtergrond en doet ze veel vrijwilligerswerk bij drugs- en alcoholverslaafden. Maar uiteindelijk beslist Elizabeth dat ze haar muziek toch een kans wil geven. Ze bedenkt daarop een artiestennaam: Lana Del Rey.

In 2010 brengt ze haar debuutalbum Lana Del Ray uit. Haar grote doorbraak komt een jaar later, wanneer haar zelfgemaakte muziekvideo voor Video Games viraal gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een Uniek Muzikaal Wonder

Lana del Rey is een enigma. Een haast filmisch karakter, gecreëerd door de persoon Elizabeth Grant. We weten eigenlijk vrijwel niks over haar persoonlijke leven, en dat maakt haar des te interessanter. Wat we wel weten, is dat ze bevriend is met Taylor Swift, met wie ze dan ook weleens samen muziek maakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Haar strot heeft een rokerige, sensuele klank, en dat geeft haar muziek een melancholische en nostalgische sfeer, die soms doet denken aan het Hollywood van de jaren 50. Ze heeft een super herkenbare diepe, jazzy stem, waarmee ze ook in de lage en hoge registers goed uit de voeten kan, en dat maakt haar muziek ontzettend dynamisch. Het gaat van zachte, bijna gefluisterde passages tot krachtigere, meer dramatische momenten. er zit altijd veel emotie in haar stem

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie