Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Steven Tyler

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Steven Tyler

In De Gouden Strot eren wij de stemmen van zangers en zangeressen die onze oren door de jaren heen hebben betoverd. Vandaag richten we de spotlight op een van de meest iconische stemmen in de rockgeschiedenis: Steven Tyler van Aerosmith.

Het ontstaan van een rocklegende

Steven Victor Tallarico, beter bekend als Steven Tyler, wordt geboren in een muzikale familie. Zijn vader is een klassiek geschoolde muzikant en geeft muziekles op een middelbare school in New York. Als kind ligt Steven vaak onder de piano terwijl zijn vader speelt. Hier, onder de vleugels van klassieke muziek, begint zijn fascinatie voor het muzikale vak.

Vier jaar voordat Aerosmith in Boston wordt opgericht, schrijft Steven het nummer dat de band hun eerste grote hit zal bezorgen: "Dream On". Dit nummer wordt in 1973 een hit op de classic rock-radiostations en introduceert de krachtige stem van Steven Tyler aan het publiek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De stem van Steven Tyler

Na het succes van "Dream On" en het debuutalbum Aerosmith experimenteert Steven met zijn stem. Het geluid van Aerosmith is duidelijk en herkenbaar, en Steven's stem voegt daar een unieke dimensie aan toe. Hij staat bekend om zijn vermogen om van extreem lage naar extreem hoge tonen te gaan, iets wat zelfs voor getrainde zangers en zangeressen een uitdaging is. Tyler gebruikt hiervoor de Italiaanse zangtechniek Bel Canto en geavanceerde ademtechnieken, waardoor zijn stem zich onderscheidt van andere rockzangers.

Ondanks vijftig jaar rock-'n-roll blijft Steven Tyler zijn stem verrassend goed behouden. Helaas krijgt hij in de latere jaren steeds vaker last van vocale blessures.

Het einde van een tijdperk

Recentelijk kondigt Aerosmith aan dat ze met pensioen gaan. Steven Tyler's stem is onherstelbaar beschadigd, wat leidt tot de annulering van hun afscheidstournee. Een tijdperk van rock-'n-roll komt ten einde met het stoppen van een van de meest iconische stemmen.

De erfenis van Steven Tyler's stem blijft echter onverminderd sterk. Hij betovert de wereld al vijftig jaar met zijn unieke stemgeluid. Steven Tyler, bedankt voor jouw ongeëvenaarde bijdrage aan de muziek, en welkom in de Gouden Strot.

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie