Programma

Zo functioneert ons lichaam bij warmte

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo functioneert ons lichaam bij warmte

Waarom hebben we het warm als het buiten 29 graden is, terwijl onze lichaamstemperatuur veel hoger is? Bureau Kijk in de Vegte wil er alles over weten!

Elk klimaat nabootsen

Wouter belt met thermofysioloog Hein Daanen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet onderzoek naar hoe de mens functioneert in de hitte en kou. "Daarvoor heb ik kamers waarin ik vrijwel elk klimaat ter wereld na kan bootsen. We kunnen een jungleklimaat maken, een tropisch klimaat of een woestijnklimaat. Dat behoort allemaal tot de mogelijkheden", vertelt Daanen.

Flink watt

Luisteraar Peter vraagt zich af hoe het kan dat onze lichaamstemperatuur 37 graden is en we het al bloedheet hebben als het buiten 29 graden is. Daanen: "Je huid is vaak minder warm dan de kern van je lichaam. Het lichaam voegt ook telkens warmte toe. De meeste mensen maken in rust zo'n honderd watt aan warmte. Dat is flink wat watt. Bij hoge inspanning kan het oplopen tot meer dan duizend watt." De onderzoeker legt uit hoe het lichaam die warmte kwijtraakt: "Dat wordt lastig als de temperatuur zo hoog is. In onze huid zitten allemaal temperatuurvoelers, die bepalen hoe we ons voelen. Ons lichaam koelt alleen af door drie mechanismen: straling, stroming en geleiding. Als dat niet voldoende is, gaat het lijf over op het verdampen van zweet."

Check hier het hele fragment uit Bureau Kijk In De Vegte:

Waarom hebben we het warm bij 29 graden terwijl ons lichaam veel warmer is?

Bureau Kijk in de Vegte

Bureau Kijk in de Vegte hoor je iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie