Dokter Felicia over reanimatie bij vrouwen: 'Moeten kijken naar het échte probleem'
- Nieuws
- Dokter Felicia over reanimatie bij vrouwen: 'Moeten kijken naar het échte probleem'
Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat vrouwen die een hartstilstand krijgen, minder vaak gereanimeerd worden. Reanimatiepoppen met borsten zouden dit probleem terug moeten dringen, maar zijn deze poppen echt nodig?
Dat vrouwen minder vaak gereanimeerd worden, heeft volgens dokter Felicia voornamelijk te maken met de #metoo-beweging. "Er is angst voor #metoo-claims bij het reanimeren van borsten en bij het openrukken van kleding. Ik vind dat vrij ver gaan. Als je iemand op straat ziet liggen, een man of vrouw, die buiten bewustzijn is, dan handel je gewoon. Je hebt niet als eerste gedachte: Oh borsten, ik moet hier vanaf blijven. [...] Een goede reanimatie is altijd op het borstbeen, en dan zit tussen de borsten in, bij zowel mannen als vrouwen." Het ontwikkelen van een pop met borsten vindt Felicia dan ook iets wat vooral door de media in stand is gebracht: "Ik vind het waanzin".
Het echte probleem
De aandacht zou volgens Felicia niet naar de reanimatiepoppen moeten gaan, maar naar het échte probleem. En dat is het feit dat een hartstilstand bij vrouwen moeilijker te signaleren is. "Het duurt langer voordat het duidelijk wordt", vertelt Felicia. "Zelfs op de IC's."
Waarom wordt een hartstilstand later bij vrouwen gesignaleerd? Luister het fragment hieronder.
Video niet beschikbaar
We weten dat mannen- en vrouwenlichamen anders zijn. Toch is medisch onderzoek nog vaak gericht op mannen. Wat zijn daar nog meer de gevolgen van? Kom er meer over te weten op NPO Kennis: https://npokennis.nl/story/319/wat-zijn-de-gevolgen-van-een-mannenwereld
De Wild In De Middag
Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.
Gerelateerd nieuws
Programma
Maan over de nieuwe fase in haar carrière: 'Heel leuk om jezelf te heruitvinden'Programma
Jeukende ogen en loopneuzen: pollen zijn er door klimaatverandering 'eigenlijk alleen in december niet'Programma
Kluun over leescrisis jongeren: 'Het maakt niet uit wat je leest, als je maar leest'Programma
Directeur Aidsfonds: ‘Mensen met hiv worden uitgesloten van zorg’