Programma
BNNVARA

Nancy zet zich in voor daklozen: 'Voor mij was het op het randje'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nancy zet zich in voor daklozen: 'Voor mij was het op het randje'

Luisteraar Nancy staat vandaag bij één van de 60 'huiskamers zonder dak' om aandacht te vragen voor dakloosheid in Nederland. In Jan-Willem Start Op! doet ze haar verhaal.

Het is vandaag Wereld Daklozendag en gisteren hoorde je al in het nieuws op NPO Radio 2 dat er voor het eerst cijfers zijn over de dakloosheid in Nederland. Deze zijn schrikbarend: één op de drie daklozen is vrouw en één op de vijf minderjarig. Nancy had zomaar tot deze statistieken kunnen behoren. "Het was voor mij wel op het randje", vertelt ze aan Jan-Willem en Jeroen. "Een aantal jaren geleden na het beëindigen van een relatie kwamen mijn kinderen en ik klem te zitten. We hadden geen plek om naartoe te gaan, niemand om op terug te vallen."

Noodwoning

Uiteindelijk zat het voor Nancy mee. "Wij zijn in de gelukkige omstandigheden geweest dat we iemand bij de gemeente tegenkwamen die ons een noodwoning gegund heeft waar we tijdelijk konden verblijven. Nét op de dag dat we weg moesten. Dus ik heb de echte dakloosheid niet meegemaakt", legt ze uit. "Maar het maakt wel dat ik me er betrokken bij voel."

'Belangrijk dat we taboes doorbreken'

Tijdens die moeilijke periode werd Nancy geholpen door Quiet, de stichting waar ze zich nu voor inzet. "Ik had daar een heel warm gevoel bij, dus ik ben eigenlijk heel trots dat ik voor hun organisatie ben gaan werken." Vandaag staat ze in Breda, op de Grote Markt, met een 'huiskamer zonder dak', om door middel van gesprekken en acties aandacht te vragen voor dakloosheid en de noodzaak van een veilig thuis voor iedereen. "Het kan heel snel gaan en het gebeurt ook meer mensen dan wij denken", legt ze uit. "Persoonlijk vind ik het vooral belangrijk dat we taboes doorbreken rondom dit soort onderwerpen. Mensen komen vaak in moeilijke situaties omdat we er niet over praten en er pas over gaan praten op het moment dat het eigenlijk al te laat is. Dat geld voor dakloosheid, armoede, alles wat met bestaansonzekerheid te maken heeft."

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 6.00 tot 9.00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie