Dertig jaar geleden kocht Michael Jackson voor 47,5 miljoen dollar de rechten van de liedjes van The Beatles op. Maar wat kreeg hij ervoor terug?
Gewoon, omdat het kan
Michael Jackson zit al voor de release van zijn millionsellers Off The Wall en Thriller goed in de slappe was en hij is bevriend met de rijkste popmuzikant op aarde: Paul McCartney. In 1980 laat McCartney hem een multimap zien met een overzicht van alle liedjes waarvan hij de rechten heeft. Zo heeft hij kort daarvoor de rechten van alle Buddy Holly-nummers gekocht. Gewoon, omdat het kan.
Nieuwe hobby
Niet wetende wat hij met zijn fortuin aan moet, heeft Jackson een nieuwe hobby gevonden: de rechten van liedjes opkopen. Medio jaren 80 komt zijn zakenpartner erachter dat de Australische miljardair Robert Holmes à Court de muziekuitgeverij ATV in de verkoop zet. ATV beheert de rechten van Beatles-hits als 'Yesterday', 'Come Together' en 'Let It Be'. Jackson moet én zal ze hebben.
Mooi verjaardagscadeau
En zo geschiedde. Er is nog één andere biedende partij geïnteresseerd, die zelfs drie miljoen dollar meer biedt dan Jackson. De popzanger heeft echter een troef in handen: hij belooft Robert Holmes à Court dat hij zal optreden in zijn woonplaats Perth en hij schenkt de rechten van het nummer 'Penny Lane' aan de dochter van de zakenman, die Penny heet.
Voor gek verklaard
Adviseurs van Jackson verklaren de zanger haast voor gek dat hij het, destijds, astronomische bedrag van 47,5 miljoen dollar neertelt voor de songcatalogus van ATV. "Je kunt geen waarde aan een liedje hangen", is Jacksons argument. Maar zijn criticasters krijgen ongelijk, want de waarde van de liedjes zou uiteindelijk circa twee miljard dollar bedragen, waar Jacksons erven voor de helft eigenaar van zijn.
Één keer trek je de conclusie
De vriendschap tussen Jackson en McCartney loopt een fikse deuk op, omdat McCartney de rechten van zijn eigen liedjes had willen terugkopen (mogelijk samen met John Lennons weduwe Yoko Ono). "Iedere keer als ik nu 'Hey Jude' speel, moet ik Michael geld betalen", klaagt McCartney. Na Jacksons dood is McCartney teleurgesteld dat Jackson hem niet in zijn testament heeft opgenomen.