Koken met exoten: 'De taco met wasbeerbout is nogal intens'
- Nieuws
- Koken met exoten: 'De taco met wasbeerbout is nogal intens'
De Japanse duizendknoop, een groene halsbandparkiet én de wasbeer, zomaar een aantal invasieve exoten die de afgelopen jaren steeds vaker te zien zijn in ons land. Een groot probleem, want het brengt de biodiversiteit in gevaar. De oplossing? Die eindigt bij culinair journalist Joël Broekaert in de keuken. In Spijkers met Koppen geeft hij letterlijk een voorproefje.
De wasbeer is niet nieuw in Europa. Het roofdier wordt al lang gehouden in dierenparken en in particuliere collecties. Vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn wasberen echter moedwillig uitgezet voor de jacht in de Sovjet-Unie en Duitsland.
Die erfenis begint op sommige plaatsen problematisch te worden. Vooral in Duitsland, maar ook in Frankrijk en Polen, zijn ze inmiddels talrijk en inmiddels beginnen de dieren ook in Nederland hun plekje te vinden. Het is niet de enige invasieve soort die oprukt. De Japanse duizendknoop, de Amerikaanse grijze eekhoorn, de halsbandparkiet en de roodwangschildpad, allemaal zijn ze flink in opkomst.
Joël Broekaert ging op culinair onderzoek uit. Wat kun je met deze dieren en planten in de keuken? "Het gaat erom dat je mensen bewust maakt wat je wel en wat je niet eet. Muskusrat vinden we vies, terwijl we varkens die in hun eigen schijt staan geen probleem vinden."
Een taco met wasbeerbout
Zo serveert Joël taco's met wasbeerbout in Spijkers met Koppen. Aan Willemijn de eer om het te proberen. "Het is nogal intens ..." Joël heeft verschillende variaties geprobeerd. "Het is mooi vet, en licht van kleur. Het is net even anders, maar niet zo wild van smaak."
Toch heeft Joël getwijfeld of hij de wasbeerbout zou serveren aan zijn zoon. "Hij kan parasieten bij zich dragen. Er zijn twee dingen, hij kan een trichinella-infectie bij zich dragen, en de wasbeerspoelworm. Mijn wasberen zijn hier gelukkig op getest." Om de wasberensmaak een beetje weg te spoelen is Joël ook aan de slag gegaan met de Japanse duizendknoop. "Je kunt er heerlijke siroop van maken en als groente eten."
Video niet beschikbaar